Vikings storsatsar i samhället: ”Viktigare än någonsin”

Nybro Vikings startar projektet ”Fair future” som ska genera ett mildare samhällsklimat och en ljus framtid för barn och ungdomar.
Publicerad 3 september 2020
Involverade i projektet är Rasmus Aro (klubbchef), Liselott Söderlund (marknadsansvarig), Fredrik Strömgren, Robin Wengdahl (båda A-laget) och Kim Ahlqvist (ordförande).
Involverade i projektet är Rasmus Aro (klubbchef), Liselott Söderlund (marknadsansvarig), Fredrik Strömgren, Robin Wengdahl (båda A-laget) och Kim Ahlqvist (ordförande).Foto: Wilhelm Nilsson

Nybro Vikings vill ta ett krafttag om samhället och i synnerhet barn och ungdomar. Efter årsskiftet började planeringen av projektet ”Fair future”. Visionen är att arbeta aktivt för att motverka våld, mobbing, rasism, diskriminering, alkohol och droger, därigenom främja integration och skapa förebilder.

– Det här samhällsansvaret är kanske viktigare än någonsin – just i dessa tider. Då vill vi gå in och stötta upp barn och ungdomar samtidigt som både vi och dem kan bli en form av förebilder. Vi är dessutom en viktig aktör och känner att vi vill gå in och ta det här ansvaret, säger Nybro Vikings ordförande Kim Ahlqvist.

Satsningen körs igång direkt och tanken är att representanter från föreningen, dels spelare och ledare, ska besöka skolorna i Nybro kommun för att föreläsa om hur de kan bli bättre förebilder i skolan och i samhället i stort.

– Detta är ett arbete som vi helst hade påbörjat för flera år sedan men resurser har inte funnits att tillgå. Nu har vi fått in Liselott Söderlund (marknadsansvarig) som har jobbat med dessa frågor, och har därför en bred erfarenhet av det som vi kommer att fokusera på, berättar Kim Ahlqvist.

Utöver föreläsningar kommer Nybro Vikings aktivt arbete med aktiviteter för barn och ungdomar, i första hand i skolmiljön. Aktiviteterna kommer främst att fokusera på utanförskap och psykisk ohälsa.

– Forskningsarbeten visar löpande att psykisk ohälsa ökar, som i vissa fall kan relateras till mobbning och utanförskap. Vår tanke är att vilja inkludera och i sin tur få barn och ungdomar till att känna sig välkomna i vår förening, det gäller även bland flickor och tjejer där vi gärna ser fler av dem hos oss, förklarar Liselott Söderlund.

A-lagsspelarna Fredrik Strömgren och Robin Wengdahl jobbar båda inom skolan.
A-lagsspelarna Fredrik Strömgren och Robin Wengdahl jobbar båda inom skolan.Foto: Wilhelm Nilsson

Starka krafter bidrar

I startskottet kommer Vikings ta med sig två spelare från A-laget in i Fair Future. Fredrik Strömgren och Robin Wengdahl, som själva arbetar inom skolan, kommer att vara med ute i skolorna för att både föreläsa samt aktivera barnen och ungdomarna. De som möter eleverna på nära håll på daglig basis menar att det finns mycket att jobba på för att göra skolans och samhällets klimat bättre.

– Eftersom jag ser det här varje dag, så anser jag att det är viktiga frågor att belysa och ta itu med, samtidigt som det här är ett jättespännande projekt. Det är en stor ära att få vara med på detta, säger Robin Wengdahl.

Fredrik Strömgren fyller i.

– Man ser ju att det finns ett stort behov av den här typen av projekt. Övergripande är skolans klimat tufft i dag – många hamnar fel i tidig ålder. Därför är det en självklarhet att få vara med och hjälpa. Genom det här projektet kommer de närmre oss och vi kommer dem.

Redan nu finns det ett stort intresse för att hjälpa Nybro framåt i sin långsiktiga satsning, Fair Future. Organisationen Friends är med och kommer arrangera ett välgörenhetsprojekt varje säsong, i sin tur kommer Vikings satsning generera pengar in i stiftelsen. Därutöver har hittills en handfull företag gått in och sponsrat med minst 40 000 kronor.

– Vi förstår att alla inte kan gå in med 40 000 kronor. Men alla kan bidra med något. Det här är något som vi vill göra långsiktigt. Vår målsättning är att vi ska kunna arbeta med barn och ungdomar även i andra kommuner samt komma närmre dem även utanför skolområdet – exempelvis ute på stan, avslutar Kim Ahlqvist.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.