Vittne stoppade extremt berusad man under bilfärd

Mannen mådde psykiskt dåligt och hade slutat ta medicinen för att minska suget efter alkohol. Det slutade med att han halsade en flaska sprit och körde hem från systemet med drygt fyra promille alkohol i blodet.
Publicerad 30 maj 2021
Mannen drack en flaska sprit och började köra hemåt. Efter att ett vittne sett honom köra på fel sida vägen och sedan köra ned i diket och köra på en skylt stoppades han.
Mannen drack en flaska sprit och började köra hemåt. Efter att ett vittne sett honom köra på fel sida vägen och sedan köra ned i diket och köra på en skylt stoppades han.Foto: Ur Polisens förundersökning

Ett vittne såg hur mannen körde på fel sida av vägen, var nere i diket och krockade med en skylt. Vittnet körde efter och lyckades få honom att stanna efter några minuter. En man på joggingrunda stannade också till och de två såg till att bilföraren stannade på platsen tills polisen kom.

När två patruller anlände kunde de konstatera att mannen, som fortfarande satt kvar bakom ratten, var knappt kontaktbar. Han fick hjälpas ut ur fordonet och släpas till en polisbil. Försök att få honom att blåsa i alkoholmätaren misslyckades utan det var blodprov som fick tas, först inne i Nybro och ett andra prov efter att han lagts in för tillnyktring i arresten i Kalmar. Vid det laget hade han somnat.

Blodprovet visar på hela 4,35 promille alkohol i blodet.

I förhör någon månad senare erkänner mannen allt som läggs honom till last. Han säger sig vara extremt ångerfull och tycker det är fruktansvärt det han har gjort.

Han berättar att han varit deprimerad och mått psykiskt dåligt. Han hade slutat äta medicinen som ska hjälpa honom att hålla sig nykter, och den här dagen hade han gått in på Systembolaget i Nybro i samband med andra ärenden på stan.

Mannen hade köpt tre starköl och en kvarting brännvin, och sedan inte kunnat hålla sig tills han kommit hem utan omgående tömt spritflaskan. Kvittot från Systembolaget visar att han handlat alkoholen klockan 16.29. Klockan 16.50 kontaktas polisen av vittnet som har stoppat mannen.

Han berättar att han gör allt han kan för att få hjälp och vill inte få nya återfall.

Nu har mannen, som är i 40-årsåldern, åtalats för grovt rattfylleri på vägar i Nybro den 9 april.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.