Yngling misshandlade vän – säger sig ha fått tillåtelse till att slå

En man i 18-årsåldern från Nybro kommun döms för två fall av misshandel. I ett av fallen misshandlade han en vän över ett svartsjukedrama – och säger sig ha fått medgivande av vännen till att slå.
Nybro • Publicerad 14 maj 2023
Montage.
Montage.Foto: Agnes Aronsson

Händelsen utspelade sig i slutet av maj förra året när den nu dömda unga mannen hade gjort slut med sin flickvän och blivit arg på att vännen tagit kontakt med denne och, enligt honom, visat intresse.

Mannen kontaktade då vännen och hotade att komma till skolan vännen befann sig på och slå honom. Till slut dök han upp på skolan och fick vännen att komma ut varpå han, enligt vännen, bett om tillåtelse till att slå honom.

Enligt förhör med vännen framkommer det att han tänkt att han antingen kunde ta ett slag direkt eller vid ett senare tillfälle få mer stryk av mannen. Han bestämde sig då för att motta ett slag som han trodde skulle träffa i magen – men som i stället träffade ansiktet. Slaget var så pass hårt att han hade ont ett par dagar efteråt och fick svårt att äta.

Mannen uppger att han och vännen brukade bråka och slåss med varandra på skoj och har bestritt ansvar då han enligt egen utsago ska ha fått lov att slå till sin vän. Tingsrättens uppfattning däremot är att vännens samtycke till misshandel inte kan anses som ett uttryck för hans egentliga vilja och att mannen måste ha förstått det.

Han döms därför för misshandel och ska betala ett skadestånd på 5 500 kronor till vännen.

Mannen döms även för en misshandel mot en man i Nybro, detta på uppmaning av mannens före detta flickvän. Mannen fick smärta, svullnad och underhudsblödning av misshandeln som Mannen ska ha begått ihop med en bekant.

Mannen erkänner brott. Straffet bestäms till ungdomsvård.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.