11 miljoner i stöd till föreningar i länet

Sex projekt i Kalmar län fick totalt 11 miljoner kronor i stöd av Allmänna Arvsfonden.
Publicerad 17 maj 2021
Foto: Allmänna Arvsfonden

I fjol gav Allmänna arvsfonden 11 miljoner kronor i stöd till sex projekt i Kalmar län som var riktade till barn och unga, samt personer med funktionsnedsättning. Jämfört med året innan är det en minskning med 800 000 kronor.

– Vi lägger ett pandemiår bakom oss där det blivit ännu viktigare att arbeta för fysiskt och psykiskt välbefinnande hos barn, unga och personer med funktionsnedsättning. I det arbetet spelar Arvsfondens projekt en viktig roll, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden, i ett pressmeddelande.

Enligt Arvsfondens projektbarometern, som rankar Sveriges län efter projektanslag per invånare, hamnar Kalmar län på en trettondeplats med 45 kronor per invånare. Den förening i Kalmar län som tilldelades störst anslag var Tjust IF Fotbollsförening med 5 miljoner kronor, för att anlägga belyst konstgräsplan och utegym i Västervik.

– Genom våra projektstöd vill vi bidra till att minska utanförskapet och öka målgruppernas delaktighet i samhället. Därför är vi stolta över att Arvsfonden i år finansierat projekt i Kalmar län, säger Hans Andersson.

Totalt beviljade Arvsfonden 799 miljoner kronor i stöd under fjolåret, vilket är den största utdelningen någonsin. Jämtlands län fick störst projektstöd med 126 kronor per invånare och Blekinge län fick minst med 16 kronor per invånare.

I år kan Arvsfonden dessutom presentera en nyhet. Från och med 1 juli kommer sannolikt ännu fler aktörer kunna söka medel från Allmänna Arvsfonden. Riksdagen kommer nämligen den 20 maj ta ställning kring ett nytt lagförslag som kommer göra det möjligt att söka stöd för projekt som riktar sig till äldre personer.

– Vi hoppas att många föreningar tar den här chansen att söka stöd hos oss så fort lagen trätt i kraft, säger Hans Andersson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.