Annons

12. Dagens boktips: ”Chevreuse” av Patrick Modiano

Personal från Kalmar stadsbibliotek tipsar om sommarens bästa böcker – som passar lika bra på stranden som under sena sommarkvällar. Under juli delar vi med oss av dessa på KalmarPosten.se och ett tips per dag läggs ut på vår hemsida i 26 dagar. Tipsen sammanställs även i tre sommarnummer av tidningen. Trevlig läsning!
Publicerad 12 juli 2023
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ola tipsar.
Ola tipsar.Foto: Kalmar Stadsbibliotek

Det finns författare som tycks skriva samma bok om och om igen. Till exempel Patrick Modiano. Han skriver fram sin värld av skuggfigurer från ett avlägset Paris, och om man trivs i den världen, som jag gör, så gör det inte så mycket att det ibland är svårt att skilja böckerna åt.

Chevreuse är Modianos senaste roman. Hans alter ego Jean Bosmans ser tillbaka på en vilsen period i sin ungdom när han umgicks i tvivelaktiga kretsar. Det ena minnet leder till det andra vilket får Bosmans att tänka på en episod i sin barndom när han var inackorderad på ett barnhem och blir vittne till hur stöldgods från ockupationstiden göms i en av väggarna. Och, för att göra historien lite spännande, blir den unge Bosmans igenkänd av dem som söker stöldgodset och som tror sig kunna komma åt det genom honom, varpå han flyr och en katt-och-råtta-lek börjar.

Ungefär så är själva intrigen i romanen, men det är inte främst för handlingen som man läser den här, eller andra av Modianos böcker, utan för stämningen som Modiano framkallar. En suggestiv stämning som är svår att sätta fingret på, men det är som att läsa en noir-deckare utan att det egentligen någonsin blir riktigt farligt. Det är själva sökandet efter tiden som har gått och livet som har levts som är det centrala.

Annons
Annons
Annons
Annons