Annons

17-åring fick avslag – får inte heta Blåjeans

Om du fick byta namn, vilket skulle du välja?
17-åriga Ebba Nyqvist ville byta förnamn till Blåjeans men har fått avslag två gånger på sin ansökan, det skriver Expressen.
Publicerad 28 januari 2021
Foto: Tommy Alvén/Mostphotos

Anledningen till att Ebba vill byta namn till just Blåjeans går långt tillbaka i tiden – innan hon ens var född.

– I samma veva som mina föräldrar satt och diskuterade vad de skulle döpa mig till så var det några föräldrar i Sverige som döpte sitt barn till Månstråle. Mamma sa: ”Då skulle hon ju lika gärna kunna heta Blåjeans”, säger Ebba till Expressen.

Annons

Blåjeans heter den första låten på bandet Kents debutskiva, vilka Ebbas pappa är ett stort fan av. Han tyckte att namnförslaget var en bra idé, men till slut föll ändå valet på Ebba.

Namnförslaget glömdes dock aldrig bort och Ebbas pappa har flera gånger berättat om hur han ville att hon skulle hetat Blåjeans. Tanken om ett namnbyte växte hos Ebba som i höstas tog tag i saken och skickade en ansökan om namnbyte till Skatteverket.

Efter två månader kom beskedet – hon fick avslag. Hon valde att överklaga till förvaltningsrätten men även där möter hon av ett negativt besked.

– Det finns en rad namn som skulle kunna upplevas som olämpliga som har godkänts av Skatteverket, som Pucko, Balle och Pung. Då känner jag att bedömningen som gjorts har varit lite godtycklig, säger Ebba till Expressen.

Ebba har dock inte gett upp och har nu överklagat ytterligare en gång, nu till kammarrätten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons