Annons

Afrikansk svinpest har kommit till Sverige – så förbereder sig Länsstyrelsen Kalmar län

Afrikansk svinpest har kommit till Sverige och nu jobbar Jordbruksverket och andra berörda myndigheter intensivt med att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan. I Kalmar län följer såväl grisuppfödare som Länsstyrelsen utvecklingen.
– En viss oro finns, säger Jeremy Rocchio som är länsveterinär vid Länsstyrelsen Kalmar län.
Publicerad 8 september 2023
Vildsvin och gris
Vildsvin och grisFoto: Mostphotos

Ett prov på ett dött vildsvin i Västmanlands län har visat positivt för Afrikansk svinpest. Det är det första kända fallet av sjukdomen i Sverige. Det finns ingen behandling och inget vaccin, och det är i nuläget oklart hur smittan har kommit till Sverige.

– Vi bevakar läget och ser över vår egna beredskap och håller kontakt med berörda parter, säger Jeremy Rocchio som är länsveterinär vid Länsstyrelsen Kalmar län.

Annons

Afrikansk svinpest har spridits i Europa sedan 2014 och det är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Pesten har stor påverkan på samhället. Den drabbar inte människor eller andra djur, men viruset överförs däremot mellan levande djur och svinbesättningar. Det överförs även med exempelvis kläder, bilar och redskap samt kött.

– Vi håller framförallt koll på informationen från Jordbruksverket och är det så att vi får något misstänkt eller konstaterat fall här så är det instruktioner från Jordbruksverket som vi följer, säger länsveterinären Jeremy Rocchio.

Livsmedelsproduktionen påverkas eftersom smittan är dyr att bekämpa och medför handelsrestriktioner. Bland vilda djur bekämpas sjukdomen med restriktionszoner och omfattande jakt. Nästan 1 000 kvadratkilometer har spärrats av i Västmanland, rapporterar P4, och jordbruksverket har fraktat dit en förbränningsugn där vildsvinen ska brännas, skriver Aftonbladet.

– En viss oro finns i och med att vildsvin är vilda djur och viruset kan spridas. Detta är något som har funnits i Europa sedan 2014 så det är inte helt oväntat att det kommer hit. Det kan bli restriktioner i områden som man kanske vistas i normalt sett. Det kan också bli ekonomiska konsekvenser av det. Matpriser kan höjas och exporten kan påverkas, säger Jeremy Rocchio, och tillägger,

– Vi är beredda om det skulle spridas hit.

Vad allmänheten kan göra, enligt Länsstyrelsen Kalmar län (grishållare och jägare har fått andra rekommendationer):

• Släng matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.

• Ta inte med korv, kött och andra charkvaror från område där afrikansk svinpest finns.

• Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.

• Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)Länk till annan webbplats..

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons