Akut vattenbrist kan drabba flera kommuner: ”1,5 kubikmeter vatten i sekunden lämnar ån”
Länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar bedömer att läget är så allvarligt att all bevattning utan tillstånd måste upphöra.
– När uttagen räknas ihop är det stora mängder det handlar om. Vi har fått en uppskattning från Emåförbundet på att 1,5 kubikmeter vatten i sekunden lämnar ån, och troligen handlar det till stor del om bevattning. Varje droppe räknas. Det är bättre med en brun gräsmatta än en uttorkad åfåra, säger Ingrid Palmblad Örlander, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.
Närmare 60 procent av det kommunala dricksvattnet i området kommer från ytvatten knutet till Emån.
– I en situation med risk för vattenbrist har vi inte råd att förlora det vattnet. Det är viktigt nu. Vi har inte råd med misstag om vi vill behålla flödet i Emån, säger Ingrid Palmblad Örlander.
Länsstyrelserna meddelar även att de som har tillstånd för vattenuttag ska begränsa sina uttag till nätter med svaga vindar då vattenförlusterna är mindre. Emåns flöden är nämligen ungefär lika låga nu som under extremåret 2018.
– Det är extremt låga flöden. Vi är i en besvärlig situation. Vi tar ut mer vatten ur Emån än vad som tillförs systemet. Om inget görs riskerar vi att stå med uttorkade sjöar och vattendrag senare i sommar. Därför måste alla med tillstånd vattna smart och övriga måste upphöra med sina uttag ur Emån och dess biflöden, säger Måns Lindell, vattenenheten på Länsstyrelsen Jönköpings län i pressmeddelandet.
Det är inte bara människor som drabbas genom att Emån producerar dricksvatten, producerar el eller som vatten i processindustrin, utan situationen påverkar även växter och djurliv. Emån förser området med flera viktiga ekosystemtjänster, exempelvis dricksvatten, fiskemöjligheter och rekreation. Emån rinner ut i Östersjön i norra delen av Kalmarsund.
– Varenda minut som går minskar vattentillgången. De kommande tio-fjorton dagarna ser vi inte heller att det blir någon förbättring. Även om det lokalt kommer regn fyller det inte på sjöar eller vattendrag utan vattnet tas i huvudsak upp av växtligheten, säger Måns Lindell i pressmeddelandet.