Annons

Åldringsbedragare lurade till sig 157 miljoner kronor förra året

Under två års tid har polisen i region syd slagit ut flera brottsnätverk som genomfört organiserade bedrägerier mot äldre i Sverige. Dock fortsätter bedrägerierna och under december 2020 lyckades bedragarna lura till sig 18,5 miljoner kronor.
Publicerad 14 januari 2021

Totalt lurade åldringsbedragare äldre personer på sammanlagt 156,8 miljoner kronor genom vishingbedrägerier under 2020 i Sverige.

– Trots att vi slår ut flera brottsnätverk som sysslar med åldringsbedrägerier via telefon så kallad vishing är det en mycket oroande utveckling med fortsatt ökande brottsvinster för bedragarna. Enorma summor har åldringar lurats på i Sverige under cirka tre års tid. Cirka 530 miljoner kronor har bedragarna lurat till sig, berättar Stefan Larsson, utredningsledare på bedrägerisektionen i polisregion Syd, i ett pressmeddelande.

Annons

När polisen slår ut olika brottsnätverk som sysslar med telefonbedrägerier mot äldre, så kallat vishing, uppstår det nya nätverk.

– Det är alldeles för lätt att genomföra denna typ av åldringsbedrägerier med alla tillgängliga offentliga system som gynnar bedragarna, säger Stefan Larsson.

– Många av de bedrägeribrottsnätverk vi jobbar mot har direkt kopplingar till grov organiserad brottslighet som misstänks för mord, grova narkotikabrott etcetera. De kriminella nätverken kommer över enorma summor från åldringsbedrägerierna. Brottsvinster går rakt in i den grova organiserade brottslighetens verksamhet.

Flera banker har efter samverkan med polisen infört olika kontrollsystem för att försvåra bedrägerierna som trots detta fortsätter.

– I Sverige är det alldeles för enkelt att få tillgång till persondatauppgifter via sökmotorer på Internet och appar. Bedragarna utnyttjar detta och kan hur enkelt som helst kartlägga sina offer som i de här fallen ofta är äldre personer över 70 år, säger Stefan Larsson.

De senaste två åren har polisen i region syd frihetsberövat 36 huvudmän i olika bedrägerinätverk som genomfört vishingbedrägerier och som har åtalats för grova bedrägerier. 81 penningmålvakter har dömts för brott. Sammanlagt har 42 års fängelse dömts ut i utredningarna.

– Enbart polisens åtgärder kommer inte stoppa denna systemhotande brottslighet som vishingbedrägerierna är. Det måste till andra brottsförebyggande åtgärder också, exempelvis ta bort offentliga öppna persondatabaser med sökmotorer på Internet och appar, avslutar en bekymrad Stefan Larsson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons