Annons

Alkoholstoppet förlängs – nytt besked om gymnasiet

På torsdagsmorgonen höll regeringen en pressträff där man bland annat informerade om att alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs fram till den 7 februari.
Publicerad 21 januari 2021
Statsminister Stefan Löfven Statsrådsberedningen
Statsminister Stefan Löfven StatsrådsberedningenFoto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Statsminister Stefan Löfven öppnade pressträffen med att prata om vaccinationen mot covid-19.

– Den 27 december inleddes den största svenska vaccinationskampanjen någonsin. Vaccinationen har skett på de allra flesta äldreboenden i vårt land. I veckan ger man på flera boenden dos nummer två. Dos för dos bryts nu covid-19:s grepp om vårt land, men vi är inte framme ännu, säger Stefan Löfven.

Annons

Med det sagt betonade statsministern att det fortfarande är ett allvarligt läge. Regeringen förlänger rekommendationen om distansarbeten samt att rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken kommer att gälla våren ut.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs men justeras genom att undervisningen ska bedrivas i kombination av fjärr- och platsundervisning. Detta gäller till och med den första april. Kommunerna i landet kommer att ha möjlighet att stänga gymnasieskolorna helt om smittskyddsläget kräver det.

– Ingen får slappna av just nu. Regeringen kommer att göra en omprövning av restriktionerna varannan vecka. Nästa gång det blir besked om nya restriktioner är om två veckor, säger socialminister Lena Hallengren.

Kulturminister Amanda Lind meddelar på pressträffen att offentliga aktörer uppmanas att återuppta fritidsverksamheter för barn och unga födda 2005 och senare.

Alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs till den 7 februari. Statsminister Stefan Löfven säger att vi är i en mycket besvärlig situation och att man behöver vidta alla möjliga åtgärder för att få stopp på pandemin.

– Jag tror alla vet att om man går på restaurang och dricker alkohol, då ökar kanske inte förståndet. Att hålla avstånd, tänka på hur man reser och tvätta händerna, allt har betydelse. Det är så vi måste se det, som en helhet. Det är klart att det drabbar näringslivet. Därför har vi satt in historiska stödåtgärder, säger Stefan Löfven.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons