GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alla över 18 år erbjuds en tredje dos vaccin

Under onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff att alla personer över 18 år kommer erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19.
Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Foto: Mostphotos

Regeringen meddelade under en pressträff att det vaccinationsbevis som tidigare kommit upp som förslag nu blivit ett beslut.

Beslutet börjar gälla den 1 december och kommer att gälla offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare, bland annat nattklubbar och konserter. Restauranger kommer däremot tills vidare inte påverkas av beslutet.

Det är dock arrangörerna själva som väljer ifall de vill använda sig av vaccinationsbevis eller inte. Väljer de att använda dem så behöver de inte följa de åtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, till exempel att hålla avstånd mellan sällskap. Väljer arrangörerna att inte använda sig av vaccinationsbevis så kommer rekommendationerna om att hålla avstånd att behöva hållas.

– Det är tack vare just vaccinet som vi fortsatt kan hålla öppet för stora offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren under pressträffen och fortsätter:

– Med hjälp av vaccinationsbevis och en hög vaccinationstäckning så är förhoppningen att vi ska slippa införa ytterligare restriktioner. Men är det något vi lärt oss under den här pandemin är det att saker kan komma att ändras.

Under pressträffen meddelades också att den tredje dosen vaccin, som hittills bara getts till personer över 65 år, även kommer ges till de mellan 18-65 år.

Rekommendationen är att den tredje dosen ska ges sex månader efter den andra dosen getts. Precis som med den första och andra dosen kommer även tredje dosen ges enligt en prioriteringsordning. De som står näst på tur är de som är 50 år och äldre, samt personer över 18 år som tillhör en riskgrupp.

Prioriteringsordningen för dos 3:

1. Personer boende på SÄBO, personer men hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre

2. Personer 65–79 år samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård

3. Personer 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom, samt personer 50–64 år

4. Personer 18–49 år

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Det är de äldsta som är i störst behov av starkt skydd, och det är viktigt att regionerna prioriterar ett snabbt och effektivt vaccinationsarbete, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, och fortsätter:

– Två doser vaccin ger ett bra skydd mot svår sjukdom som för de allra flesta ligger kvar i upp till ett år. Men skyddet avtar med åldern, så det är viktigt att regionerna följer rekommendationerna om en påfyllnadsdos.

Lena Hallengren avslutade pressträffen med en påminnelse om att vara försiktig och följa de rekommendationer som finns:

– Vi står inför en oviss vinter. Du kan bidra genom att stanna hemma om du är sjuk, eller genom att vaccinera dig om du ännu inte gjort det. Ta din påfyllnadsdos när du erbjuds den. Jag vet att de allra flesta i Sverige håller med mig om att vaccin är en stor styrka för vårt land. Vaccination är det största skyddet mot covid-19.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.