Annons

Allt fler på landets intensivvårdsavdelningar är fullvaccinerade

En allt större andel av de patienter som vårdas på iva är fullvaccinerade, skriver Dagens Nyheter.
– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.
Sverige • Publicerad 26 november 2021
Foto: Mostphotos

Statistik från intensivvårdsregistret som DN tagit del av visar att antalet fullvaccinerade som behöver intensivvård har ökat påtagligt de senaste månaderna.

Under september var 23 procent av patienterna på iva fullvaccinerade. I oktober steg andelen till 31 procent. För november visar statistiken att 43 procent är fullvaccinerade hittills.

Annons

De skriver dock att siffrorna ska tolkas med försiktighet, eftersom det är relativt få som vårdas på iva just nu. Under november har endast 74 personer vårdats på iva i Sverige. Dessutom är det fortfarande fler ovaccinerade än vaccinerade som behöver intensivvård.

I åldersgruppen 60 år och uppåt är det en mer påtaglig förändring. I september var andelen fullvaccinerade på iva 42 procent, i oktober 61 procent och i november 76 procent.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Nånstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger Anders Tegnell till DN.

Tegnell menar dock att det är väntat att skyddet avtar med tiden och att det är i vilken takt den avtar som är svår att bedöma.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons