Antalet hundar ökar i länet: ”En ökad belastning på djursjukvården”
Statistik är framtagen av Jordbruksverket och sammanställts av branschorganisationen Svensk Djursjukvård. Siffran har gått från 29 520 hundar under 2019 till 32 143 hundar under 2021.
– Det är fantastiskt att fler ser värdet i att skaffa husdjur. Samtidigt innebär det en ökad belastning på djursjukvården, som redan före pandemin led av stor brist på legitimerad personal, säger Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård, i ett pressmeddelande.
Sett till hela Sverige har antalet hundar ökat med 10 procent, motsvarande 93 590 hundar, mellan 2019 och 2021. Samtidigt råder det brist på veterinärer i hela landet. Medlemsföretagen har uppgett att de behöver rekrytera totalt 433 veterinärer, 213 djursjukskötare och 198 djurvårdare.
– Om Sveriges djur ska fortsätta må bra måste djursjukvården få rätt förutsättningar att leverera en vård i världsklass. För att långsiktigt säkra djurvälfärden behöver vi utbilda fler veterinärer och djursjukskötare, säger Emma Terander i pressmeddelandet.
Hösten 2021 meddelade regeringen att Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får extra anslag för att öka antalet utbildningsplatser med ungefär 40 platser på veterinärutbildningen och 20 platser på djursjukskötarutbildningen.
– Regeringens satsning på fler utbildningsplatser är väldigt välkommen, men den kommer bara täcka en bråkdel av branschens rekryteringsbehov, säger Emma Terander.