GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Antalet hundar ökar i länet: ”En ökad belastning på djursjukvården”

Antalet hundar i Kalmar län har ökat under pandemin. Förra året fanns 2 623 fler hundar i länet jämfört med 2019, vilket är en ökning med 9 procent på två år.
Publicerad 19 juni 2022
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.Foto: Juliana Falldin

Statistik är framtagen av Jordbruksverket och sammanställts av branschorganisationen Svensk Djursjukvård. Siffran har gått från 29 520 hundar under 2019 till 32 143 hundar under 2021.

– Det är fantastiskt att fler ser värdet i att skaffa husdjur. Samtidigt innebär det en ökad belastning på djursjukvården, som redan före pandemin led av stor brist på legitimerad personal, säger Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård, i ett pressmeddelande.

Sett till hela Sverige har antalet hundar ökat med 10 procent, motsvarande 93 590 hundar, mellan 2019 och 2021. Samtidigt råder det brist på veterinärer i hela landet. Medlemsföretagen har uppgett att de behöver rekrytera totalt 433 veterinärer, 213 djursjukskötare och 198 djurvårdare.

– Om Sveriges djur ska fortsätta må bra måste djursjukvården få rätt förutsättningar att leverera en vård i världsklass. För att långsiktigt säkra djurvälfärden behöver vi utbilda fler veterinärer och djursjukskötare, säger Emma Terander i pressmeddelandet.

Hösten 2021 meddelade regeringen att Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får extra anslag för att öka antalet utbildningsplatser med ungefär 40 platser på veterinärutbildningen och 20 platser på djursjukskötarutbildningen.

– Regeringens satsning på fler utbildningsplatser är väldigt välkommen, men den kommer bara täcka en bråkdel av branschens rekryteringsbehov, säger Emma Terander.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.