Annons

Antalet smittade i covid-19 i Kalmar län har flerdubblats

I mitten av oktober konstaterades 36 fall i Kalmar län. Förra veckan var motsvarande siffra 180 fall, vilket innebär en femfaldig ökning. Antalet smittade har alltså flerdubblats på bara några veckor. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin bedömer situationen som allvarlig.
Publicerad 3 november 2020
Lisa Labbé Sandelin
Lisa Labbé SandelinFoto: Agnes Aronsson

I mitten av oktober konstaterades 36 fall i Kalmar län. Förra veckan var motsvarande siffra 180 fall, vilket innebär en femfaldig ökning. Antalet smittade har alltså flerdubblats på bara några veckor. Smittskyddsläkaren bedömer situationen som allvarlig.

– Nu är det allvar. Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen. Vi är mitt inne i kraftig ökning av fallen där risken är stor att sjukvården återigen blir hårt belastad om vi inte gör något, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Annons

Hon understryker vikten av att följa de råd och rekommendationer som finns om att tvätta händerna ofta och noga, stanna hemma vid minsta symtom, testa sig och vara hemma tills man har fått testsvaret. De som kan bör även försöka jobba hemifrån.

– Vi kan konstatera genom smittspårningsarbetet att det oftast är via hushållskontakter, på arbetsplatsen på after work eller i samband med evenemang och fester som smittans spridits. Det som nu är särskilt oroande är att vi också upptäckt fall på särskilda boende och i hemtjänsten, säger Lisa Labbé Sandelin i pressmeddelandet.

På tisdagen var sex personer inlagda för covid-19 i länet, varav en på intensivvårdsavdelning. Det är den första patienten som är i behov av IVA-vård sedan mitten av juli. Under september och oktober har antalet inlagda varierat mellan noll och fyra patienter.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons