Arbetsförmedlingen: Äldre personer ratas

Under pandemin har antalet långtidsarbetslösa i landet ökat kraftigt. Den åldersgrupp som ökat mest är 55-65-åringarna, som har ökat med närmare 10 000 personer till 44 000 på ett år.
Publicerad 13 maj 2021
Foto: Peter Kroon

– I grunden handlar det om att ändra attityder och vanor och att bryta fördomar. Fler arbetsgivare, både offentliga och privata, behöver se till kompetens och inte ålder när de anställer. Detta är en lång process som kräver samtal på alla arenor. Samtidigt måste också arbetssökande vara öppna för att byta yrkesbana, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

I april var drygt 425 000 personer inskrivna arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent. Arbetsförmedlingen ser att personer som haft en stabil plats på arbetsmarknaden men blivit arbetslösa under under pandemin har svårare att komma tillbaka. Drygt 76 000 av de inskrivna arbetslösa var 55-64 år och närmare sex av tio har varit utan arbete i mer än ett år.

Arbetsförmedlingen ser flera olika förklaringar till statistiken. En förklaring kan vara att arbeten förändras eller försvinner och inte kommer tillbaka, samt att yrken får nya eller förändrade kompetenskrav. En annan förklaring kan faktiskt vara så enkel som åldersdiskriminering.

– Det är känt att det förekommer diskriminering på grund av ålder och att det kan påvisas redan vid 40-årsåldern, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

– Under krisen har fler äldre fått det svårare att komma tillbaka i arbete. Det är problematiskt då det är av stor vikt att ta till vara kompetens oavsett ålder, säger Annika Sundén.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.