Annons

Årets matbluff 2022 är utsedd

Glass med nytt recept föll inte svenska folket i smaken. GB Big pack blev utsedd till förra årets värsta matbluff.
Publicerad 25 januari 2023
GB Big pack
GB Big packFoto: Äkta vara

Det var fem finalister som tävlade om den mindre smickrande utnämningen Årets matbluff, som varje år delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

GB Big pack blev med god marginal vinnare i tävlingen Årets matbluff. Produkten fick nära hälften av drygt 18 000 röster.

Annons

Glassprodukten fick utmärkelsen för att man i våras gjorde om receptet och ersatte mjölkprodukterna i glassen med framförallt vatten och ärtprotein. Ändringen i receptet framgår endast på förpackningens baksida – för på framsidan står det endast att det nya receptet har ett lägre klimatavtryck än det tidigare.

– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, i ett pressmeddelande.

Motiveringen till GB Big packs nominering löd:

GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons