Årets påminnelse: Glöm inte vinterdäcken!

Från och med tisdag, 1 december, är det krav på vinterdäck på vägar med vinterväglag.
Publicerad 25 november 2020
Foto: Anna Grigorjeva/Mostphotos

Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade så kallade friktionsdäck.

Nu har vi ännu inte sett någon snö här i sydöstra Sverige, men det kan ändras snabbt. Och för din egen säkerhet är det bäst att vara redo.

Det lagen säger är att du från och med 1 december måste ha vinterdäck, på vägar med vinterväglag, och att kravet gäller både lätta och tunga fordon.

Trafikverket skriver att det anses vara vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polis på platsen som får avgöra om det råder vinterväglag eller inte.

Mönsterdjupet på däcken ska vara minst tre millimeter på lätta fordon, med en totalvikt på högst 3,5 ton, och på släpvagnar.

Tunga fordon med en totalvikt över 3,5 ton ska ha minst 5 millimeter i mönsterdjup på däcken. Det gäller samtliga däck på dessa fordon, dock inte för tillkopplade släpfordon.

Kravet på vinterdäck gäller till den 31 mars.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.