GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Årets perenn 2022 utsedd: ”Ett förtrollande vackert prydnadsgräs”

Varje år röstas årets perenn fram. Vinnare för år 2022 blev prydnadsgräset Diamantrör.
Kalmar • Publicerad 3 oktober 2021
Foto: Hedda Ottestam, Mostphotos

”Ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet.”

Så lyder motiveringen till årets perenn 2022 som varje år utses av Perennagruppen – Sveriges perennaodlare inom GRO, Gröna Näringens riksorganisation.

Magdalena Åkesson från Blomsterlandet i Kalmar berättar mer:

– Diamantrör är en väldigt tålig växt. Den trivs bra i de flesta jordar och funkar både i soliga lägen men klarar även att stå lite halvskuggigt.

Calamagrostis brachytricha ornamental grass in autumn
Calamagrostis brachytricha ornamental grass in autumn
Foto: Mostphotos

För ett okunnigt öga ser Diamantröret kanske ut som vilket gräs som helst, men Magdalena förklarar varifrån växten fått sitt namn.

– Om vattendroppar fastnar i vipporna så glänser det som diamanter i solen, och det är därför den heter Diamantrör.

Med perenner menas växter som återkommer flera år efter de planterats. De vissnar på hösten, vilar över vintern och väcks till liv igen på våren. Men Diamantröret funkar också att ha inomhus i kruka, eller i en blombukett.

– Vipporna är böljande och vackra och gör sig bra torkade i buketter.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.