Annons

Åsksäsongen är på gång – tips på hur du förbereder dig

Nu börjar åsksäsongen och blixtnedslag är en av de vanligaste orsakerna till strömavbrott.
– Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott är kopplat till åska, även om det är stor variation mellan åren, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON, i ett pressmeddelande.
Publicerad 28 juni 2022
Foto: Mostphotos

När det närmar sig åsksäsong vill energiföretaget E.ON passa på att skicka med ett antal tips om hur man bäst förbereder sig. Åsknedslag innebär fara för elektronik och kan även orsaka brand och personskada.

– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt, eller 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder, och gärna dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV och stereo och dator, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Annons

Det är inte ovanligt med kortare strömavbrott vid åsknedslag och det händer också att anläggningar går sönder och att det kan dröja lite längre innan elen kommer tillbaka.

– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller nedfallet träd i samband med åska utan rapportera i stället in det till oss på E.ON, avslutar Lena Berglund.

• Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.

• Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.

• Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.

• Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.

• Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.

• Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.

• Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

• Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.

Källa: Elsäkerhetsverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons