Annons

AstraZenecas vaccin pausas – rapporter om blodrelaterade biverkningar

Region Kalmar län meddelar att man följer det nationella beslutet med omedelbar verkan.
Publicerad 16 mars 2021
Foto: Mostphotos

På tisdagsmorgonen beslöt Folkhälsomyndigheten att alla vaccinationer med AstraZenecas vaccin ska pausas tills vidare. Det betyder att inga vaccinationer med deras vaccin kommer att ske i länet.

Folkhälsomyndighetens beslut är taget med anledning av att man vill invänta utredningen från den Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) om eventuella biverkningar.

Annons

EMA och Läkemedelsverket utreder rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med AstraZenecas vaccin. I Sverige har inget fall hittills rapporterats.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger i ett pressmeddelande att det handlar om en försiktighetsåtgärd.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell.

Region Kalmar Kalmar län meddelar att man kommer att fortsätta med de två övriga vaccintyperna från Pfizer/Biontech och Moderna.

Region Kalmar län informerar just nu hälsocentraler, privata vårdgivare och kommuner om Folkhälsomyndighetens besked.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons