Åtal: Stor bedrägerihärva – lurade stiftelse i länet på 3,5 miljoner

I dag har ett åtal väckts i Kalmar som rör en större bedrägerihärva och som har förgreningar runt om i landet och även utomlands. En stiftelse i länet blev lurad på 3,5 miljoner kronor.
Publicerad 7 juli 2021
Foto: Agnes Aronsson

Det är tre fall av grovt bedrägeri med totalt tio stycken misstänkta gärningspersoner inblandade. Bedrägerierna uppgår till mer än sex miljoner kronor. Gärningspersonerna har lyckats lura till sig pengarna genom att utge sig ringa från banker och betaltjänsten Swish och fått målsägandena att skicka pengar till deras konto. Gärningspersonerna har använt sig av ett telefonnummer som var manipulerat så att det sett ut som ett annat nummer.

Bedrägerierna har varit väl planerade och de inblandade personerna har haft en tydlig rollfördelning, menar åklagaren. Någon eller några har utfört själva uppringningen, andra personer har rekryterat målvakter som tagit emot pengarna och ställt upp med ID-handlingar och BankID så att konton har kunnat skapas i deras namn på utländska banker och företag.

– En person har hanterat ”tvätten” av pengar, som skett genom överföringar till utländska banker och företag med slutmålet att omvandla de frånlurade pengarna till kryptovalutan bitcoin, säger kammaråklagare Magnus Ling, i ett uttalande.

Det första fallet skedde i november 2020 i Kalmar län. Då har man lurat en högt uppsatt person vid en stiftelse att föra över pengar från både stiftelsen och sitt privata konto. Omkring 3,5 miljoner kronor från stiftelsen och 200 000 kronor från det privata kontot.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.