”Bara” en länskommun har överskott på särskilda boenden

Varannan svensk kommun har ett underskott på boende för funktionsnedsatta.
Publicerad 27 juli 2020
Genrebild.
Genrebild.Foto: Wilhelm Nilsson

I en årlig rapport framtagen av Boverket, visar den att endast fyra svenska kommuner har ett överskott av bostäder för funktionsnedsatta; gruppbostäder, servicebostäder och särskilt anpassade bostäder.

Rapporten visar också att varannan kommun har ett underskott av bostäderna. Trots det utbredda underskottet, räknar kommunerna inte med att bygga fler bostäder för funktionsnedsatta än tidigare år. I stället räknar man med att bostäderna blir 1 100 fler under de närmsta två åren – vilket dock beräknades innan coronapandemin tog fart.

– Det är inte försvarbart att det ska se ut så här. Kommunerna har ansvar för sina medborgare, och det här är dessutom medborgare som är extra utsatta och inte kan ordna bostaden på egen hand, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige.

I Kalmar län kan endast alltså endast Hultsfreds kommun visa upp ett positivt resultat. Emmaboda, Mörbylånga och Torsås kommun är i balans med målbilden, samtidigt som Borgholm, Kalmar, Nybro, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik har underskott på bostäder. Fem av kommunerna uppger att de beräknar ha balans om två år.

Fakta: Så här ser utbudet av bostäder ut per kommun i Kalmar län

Kommun. Situationen. I dag Har ni balans om två år? Har ni balans om fem år?

Borgholm, Underskott, Nej, Nej

Emmaboda, Balans, Nej, Nej

Hultsfred, Överskott, Ja, Ja

Högsby, Inget svar, Inget svar, Inget svar

Kalmar, Underskott, Ja, Ja

Mönsterås, Inget svar, Inget svar, Inget svar

Mörbylånga, Balans, Ja, Nej

Nybro, Underskott, Nej, Nej

Oskarshamn, Underskott, Nej, Nej

Torsås, Balans, Ja, Inget svar

Vimmerby, Underskott, Ja, Ja

Västervik, Underskott, Nej, Ja

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2020

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.