Barn och unga plockar skräp under Strandens dag

Under lördagen den 19 september är det Strandens dag och Håll Sverige Rent-dagen. Det innebär att ett gäng ungdomar från Mörbylånga Goif städar stränder från Kalvhagen camping till Norra viken i Mörbylånga och att Kalmar simsällskap plockar skräp på Kattrumpan i Kalmar.
Publicerad 18 september 2020
På lördag är det dags för Strandens Dag.
På lördag är det dags för Strandens Dag.Foto: Petter Trens

– Vi får rapporter om att publika områden som normalt brukar vara välbesökta, så som Öland, har haft ännu högre tryck med semesterfirare i år. Det bidrar tyvärr till ökad nedskräpning, vilket vi generellt kan se i många kommuner, säger Anton Hedlund, projektledare vid Städa Sverige.

Att plocka skräp utomhus i mindre grupper är en aktivitet som faktiskt kan genomföras i en tid som denna, då många andra aktiviteter har ställts in. Därför anordnas städning under Strandens dag.

– De ungdomar som är med och plockar skräp en halvdag blir medvetna och inte så sugna på att skräpa ner själva sedan. Man får andra glasögon på sig, säger Anton Hedlund.

Det är mellan tio till femton barn i åldrarna 11 och 12 år som medverkar i städningen i Mörbylånga, från Mörbylånga Goif.

– Barnen har gått en utbildning och svarat på frågor hur man återvinner och sorterar och de har fått diplom. Vi städade vid stränderna förra året också och vi känner att det är en bra grej för miljön, och sedan tjänar laget in en liten slant till klubbkassan också, säger Billy Gidö, tränare för F08 och F09.

Under lördagen är det även Håll Sverige Rent-dagen för tredje året i rad och under parollen Hela Sverige Plockar Skräp ombeds folk att vara med och plocka skräp. Bland annat kommer simklubben Kalmar Simsällskap städa vid Kattrumpan i Kalmar klockan 10-12.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.