GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn till föräldrar med skulder känner skam: ”Kan vara svårt att förklara”

Vart trettonde barn i Kalmar kommun har föräldrar med skulder hos Kronofogden, men det visar sig att statistiken skiljer sig mycket mellan kommunerna i länet.
– Det är många barn som känner skam och stress över känslan av att vara de enda som inte gör något roligt på sommarlovet, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.
Publicerad 25 juni 2022
Genrefoto: Katja Kircher/Mostphotos
Genrefoto: Katja Kircher/Mostphotos

Kalmar län hamnar precis på rikssnittet, 7,9 procent, när det gäller andelen barn som lever i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Skillnaderna mellan länets kommuner fortsätter vara stora. Vart trettonde barn, 3 842 stycken, i Kalmar kommun har föräldrar med skulder hos Kronofogden. I Högsby bor ett av fem barn med skuldsatta föräldrar och i Mörbylånga är siffran lägre – med ett av 25 barn. I år har Kronofogden växlat upp sitt förebyggande arbete riktat mot just barn.

– Sedan barnkonventionen blev till svensk lag har vi blivit mer varsamma i våra insatser som berör barn. Det kan handla om att avstå från att utmäta tillgångar såsom bil eller bostad i de fall det skulle försämra levnadsförhållanden för barn, säger Reza Saleh Baars i ett pressmeddelande.

Föräldrar med skulder oroar sig ofta för ekonomin och de ökande kostnaderna för mat, el, drivmedel och bostad när de kommer i kontakt med Kronofogden. Många av dem har svårt att prata om problematiken med sina barn.

– Ibland tror föräldrar att de skyddar barnet genom att inte prata om pengar. Men det är viktigt att prata om det och vara uppmärksam på barnens frågor, så att barnen förstår att familjens ekonomi inte är deras ansvar, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden i pressmeddelandet.

I sommar planerar många familjer för diverse semesteraktiviteter, men för barn som växer upp i familjer utan pengar, blir det tydligt hur deras sommar skiljer sig från kompisarnas. Kronofogden och Bris samarbetar sedan flera år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

– Det är många barn som känner skam och stress över känslan av att vara de enda som inte gör något roligt på sommarlovet, och det kan vara svårt att förklara för vänner att man inte har råd att följa med. Det är viktigt att barn som behöver prata med någon vet att de alltid kan vända sig till oss på Bris, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris i pressmeddeladet.

Barn som är oroliga över familjens ekonomi:

Barn upp till 18 år kan ringa till Bris kuratorer anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris forum. Stödet har öppet dygnet runt. Vuxna kan också få stöd från Bris och Kronofogden kring hur man kan prata om de här frågorna med sina barn.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.