Annons

Bedragare lurade kvinna att föra över 3,7 miljoner kronor

Ett snabbt ingripande från bank och polis stoppade brottslingarna från att lyckas fullt ut.
Publicerad 1 december 2020

– Det här är nog det största bedrägeribrott av den här typen som vi känner till i region syd, kommenterar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Det var i förra veckan som kvinnan i Oskarshamn fick telefonsamtal från en man som sade sig jobba på hennes bank. Han förklarade att banken upptäckt att någon försökte tömma hennes konton, men att det kunde stoppas genom att hon själv förde över sina tillgångar till ett ”fryskonto” där pengarna skulle vara fullständigt skyddade.

Annons

– På så vis fick han henne att föra över pengar inte bara från privata konton utan även pengar från ett företag hon företräder. Totalt 3,7 miljoner kronor, berättar Robert Loeffel.

Men, när stora summor började flyttas så aktiverades en larmfunktion hos kvinnans riktiga bank.

– Det uppdagades omgående. En lokal banktjänsteman kontaktade kvinnan och frågade vad som pågick och hon förstod då att hon blivit lurad.

Polisen larmades som tillsammans med banken agerade snabbt.

– Vi kunde säkra pengarna på de konton de förts över till, så att de inte går att komma åt. Det är glädjande att se att bankens säkerhetssystem har fungerat, säger Loeffel som ännu en gång uppmanar folk att inte låta sig luras av telefonbedragare.

– Du ska aldrig genomföra en överföring eller logga in på din bank på uppmaning från någon som kontaktar dig så här. Banken ringer aldrig hem till dig på det här sättet.

I början av nästa år kommer personer i regionen som fyllt 70 år att få ett ”påminnelsevykort” i brevlådan, signerat Polisen region syd.

– Där står lite om hur man ska agera i sådana här situationer. Förhoppningen är att folk sätter upp det på exempelvis kylskåpet och så kan de gå dit och titta om de får skumma samtal, säger Robert Loeffel.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons