Annons

Beskedet: Nu påbörjas provtagning för antikroppar

Från tisdagen 29 september kommer det att gå att ta antikroppstest för covid-19 vid alla hälsocentraler i Kalmar län.
Publicerad 28 september 2020
Foto: Tatiana Mihaliova/Mostphotos

Antikroppstestet är ett blodprov som tas för att konstatera om man haft covid-19 eller inte. Ett test tas under premissen att man haft symtom och misstänker att man varit sjuk. Precis som vid egenprovtagning vid sjukdomssymtom för covid-19 bokar man tid på 1177.se med hjälp av e-legitimation. Det finns kapacitet att antikroppstesta 1000 prover per dag, vilket bland annat fördelas mellan omsorgspersonal, vårdtagare och allmänheten. Inom sju dagar kommer man att ha svar på testet.

– Våra tester är bland de bästa och det ska vara en hög säkerhet. De har en säkerhet på 99,5 procent, säger Anders Delphin, samordnare, regionstaben vid en presskonferens under måndagen.

Annons

För allmänheten kommer en egenavgift på 200 kronor att tas ut vid provtagning, men för anställda inom Region Kalmar län och för vård- och omsorgspersonal inom länets kommuner är testet kostnadsfritt.

Om ett test visar antikroppar mot det coronavirus som orsakar covid-19 har man med största sannolikhet haft sjukdomen. Det innebär en minskad risk att bli smittad igen och att föra smittan vidare. Med nuvarande kunskap bedöms det att man har ett skydd på sex månader från det att man fått testresultatet. Enligt Region Kalmar län har man också större möjlighet att träffa andra personer om man har antikroppar, även de som tillhör riskgrupper, men man måste även fortsättningsvis följa de rekommendationer som finns.

– Om man vet att man har haft symtom är sannolikheten för ett positivt svar större, och om du vet att du har antikroppar kan det påverka ditt beteende. Då ger det en lite högre grad av säkerhet. Men även om man har haft positivt antikroppssvar ska man följa alla restriktioner. Finns alltid en risk, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Finns det inte risk att folk bryr sig mindre om restriktioner om de vet att de redan haft covid-19?

– Den risken finns naturligtvis, men när vi ser till hur vi har hanterat den här pandemin så tycker jag ändå att följsamhet varit väldigt god. Jag tror att folk tar till sig det här. Det har varit en väldig efterfrågan i samhället efter de här testerna, och det här är en service till våra invånare, säger Johan Rosenquist.

De senaste veckorna har antalet smittade i covid-19 i länet legat på en låg nivå trots omfattande egenprovtagning.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons