Annons

Beskedet: Pendeltrafik möjlig på Stångådalsbanan

Det är möjligt med pendeltågstrafik på Stångådalsbanan. Det framgår av en utredning som kollektivtrafiknämnden godkände på torsdagen.
Publicerad 21 januari 2021
Före detta järnvägsstation i Södra Vi.
Före detta järnvägsstation i Södra Vi.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Utredningen om att införa pendeltågstrafik på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping har skett på uppdrag av regionfullmäktige. I utredningen framgår det att det är fullt möjligt med pendeltågstrafik på Stångådalsbanan. Dock kräver det åtgärder i infrastrukturen som till exempel mötesspår, uppbyggnad av lokala stationer och plattformar samt upprustning av Stångådalsbanan.

Alla åtgärder innebär stora investeringskostnader samt ökade driftskostnader för tågtrafiken. Det krävs ett tillräckligt stort reseunderlag med potential för resandeökning på mindre orter.

Annons

När en pendeltrafik kan starta är beroende av infrastrukturåtgärderna. Man är redan i planeringsstadiet om en mötesstation i Rockneby, som beräknas vara klar inom tre till fem år. De nya stationsplattformarna måste tas fram i samarbete med Trafikverket.

Utredning ger förslag på följande nya möjliga stationer för pendeltågstrafiken längs Stångådalsbanan: Hansa City, Lindsdal, Läckeby, Rockneby, Ålem, Ruda, Mörlunda, Målilla, Södra Vi och Gullringen. Av dessa är det endast Mörlunda som idag har plattform som möjliggör tåguppehåll.

Kollektivtrafiknämnden vill att regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att fortsätta processen i dialog med berörda aktörer.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons