GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Beskedet: ”Vårdpersonal kan kallas in från semestern”

Region Kalmar län höll en presskonferens under fredagen. Där informerade de om konsekvenserna av en eventuell ökning av covid-19 i länet, i och med att reserestriktionerna tas bort inom Sverige.
Publicerad 5 juni 2020

Från den 13 juni kan symtomfria personer resa inom landet under förutsättning att de tar personligt ansvar. Det kan leda till ökad smittspridning i Kalmar län, om inte övriga restriktioner följs.

I ett värsta läge befaras det leda till ett kraftigt ökat tryck mot sjukvården, med ett stort antal länsbor inlagda på sjukhus och ökat behov av intensivvård. Det är Folkhälsomyndigheten som har tagit fram det potentiella scenariot.

– Om scenariot som vi fick presenterat för oss blir verkligen kan vi inte hantera situationen med den sommarplanering som vi har nu, säger Johan Rosenqvist, Hälso- och sjukvårdsdirektör, och fortsätter;

– Då kommer vi behöva be om hjälp från andra regioner och kalla in en del personal från sin semester. Vi har en god hantering av läget som vi befinner oss i nu, men blir den andra situationen verkligen måste vi tänka om, säger han.

Region Kalmar län kommer att stödja upp näringslivet med informationsmaterial och råd som ska ut till bland annat campingar, stugbyar och restauranger. Om situationen lokalt blir ohållbar kan smittskyddsläkaren ha mandat att sätta mindre lokala områden i karantän. Samma sak gäller däremot inte för större områden.

Har ni något att säga till de lokalbor som just nu oroar sig över att reserestriktionerna inom Sverige försvinner och att allt mer turister snart anländer?

– Det är klart att vi kan komma att se en ökad smittspridning eftersom vi tillåter en ökad risk. Det som kan slå mot oss i den här modellen är en kombination av ökade kontakter och om folk drar ner på den fysiska distanseringen. Sommaren beror på hur var och ens sköter sig. Vi har fått möjligheten att röra på oss mer och det gäller att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer