Annons

Beslut om skyddsjakt på storskarv har fattats: ”Rör sig om allvarlig skada”

Länsstyrelsen Kalmar län har nu fattat beslut om skyddsjakt på storskarv i länet. Anledningen är bland annat att skarven äter stora mängder fisk och orsakar skador på fiskeredskap.
Publicerad 15 februari 2022
Storskarv.Foto: Darkside/Mostphotos

Skyddsjakten kommer att ske under åren 2022-2024. Det handlar om högst 2900 skarvar som får fällas, vilket är cirka fem procent av det totala beståndet i Kalmar läns brackvattenområde.

”När det gäller det ekonomiska bortfallet genom utebliven eller skadad fångst, skador på redskap och liknande bedömer länsstyrelsen att det rör sig om allvarlig skada och betydande ekonomiska skador vilket motiverar beslut om skyddsjakt. Andra lämpliga lösningar än skyddsjakt saknas”, skriver Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Länsstyrelsen påverkar inte beslutet om skyddsjakt skarvens bevarandestatus i länet.

För att kunna utvärdera effekterna av skyddsjakten vill Länsstyrelsen att jägare redovisar resultaten med hjälp av jaktrapporter. Dessa lämnas in på Länsstyrelsens hemsida.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons