Bonsai-en och björk i stenspricka är de knasigaste träden

I slutet av juni i år bad stiftelsen Skogssällskapet allmänheten om hjälp att hitta de knasigaste träden i Kalmar län. Många bidrag har kommit in och nu har man utsett vinnarna.
Publicerad 6 oktober 2021
Bonasi-enen på Stora Alvaret är utsett till Ölands knasigaste träd.
Bonasi-enen på Stora Alvaret är utsett till Ölands knasigaste träd.Foto: Thomaz Ransmyr

Syftet med efterlysningen var att Skogssällskapet ville uppmärksamma skogens mångfald. Hundratals bilder från hela landet har kommit in och bilderna som har kommit har visat på en stor variation av knasiga träd. Allt från mark som kryper längs marken, sammanväxta träd och träd som vuxit ihop med skyltar, grindar eller stenar.

– Efterlysningen av de knasiga träden har väckt ett otroligt engagemang. Många ölänningar har tagit sig ut i naturen för att upptäcka den mångfald som finns, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Skogssällskapet har utsett det knasigaste trädet i varje landskap, totalt 25 stycken. På Öland är det bonsai-enen på Stora Alvaret som har utsetts till landskapets knasigaste träd.

– När vi utsåg de 25 träden för våra 25 landskap har vi velat få en bred representation av olika typer av ”knasighet”. Ölands träd är en en som fått en fantastisk växtform. Den ser ut som ett bonsaiträd och står på Stora Alvaret. Smålands träd är en björk som växer upp ur en spricka i en sten på Emmaboda golfklubb, säger Karin Fällman Lillqvist.

Björken vid Emmaboda golfklubb.
Björken vid Emmaboda golfklubb.Foto: Göran Persson

– För oss på Skogssällskapet är det viktigt att skogen sköts ansvarsfullt och hållbart – så att den både ger klimatsmart råvara och är rik på biologisk mångfald. Genom att uppmärksamma knasiga träd vill vi bidra till att öka människors kunskap om skogen, säger Karin Fällman Lillqvist.

Fotograferna har kontaktats för att få ett symboliskt pris för vinnarbilderna.

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.