GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bor du nära en avrättningsplats?

De två sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum för 145 år sedan. I dag bor över en halv miljon svenskar mindre än en kilometer från galgbackar och platser där personer har avrättats offentligt, och de flesta vet antagligen inte ens om det. KalmarPosten har listat platserna i vårt närområde där det fanns en galgbacke.
Publicerad 4 november 2021
Galgbacken i Visby. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
Galgbacken i Visby. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

De två sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum år 1876 då Konrad Tector och Gustav Hjert halshöggs, dömda för ett dubbelmord. Idag bor över en halv miljon svenskar på platser där det brukade ligga avrättningsplatser, antagligen utan att veta om det. KalmarPosten har tagit del av SCB:s statistik över var de tidigare galgbackarna, alltså platserna där folk brukade avrättas, var belägna.

En avrättningsplats eller galgbacke låg ofta utanför den dåvarande stadsgränsen. Det var vanligt att den var placerad på någon höjd eller i en backe för att synas och bli en del av människors medvetande. På landsbygden kunde avrättningsplatserna i stället ligga längs vägar, så att förbipasserande skulle veta vad som hände där.

KalmarPosten har listat de galgbackarna som är inom vårt utgivningsområde. Det går även att se hela kartan med alla galgbackar här.

Här fanns galgbackar i Kalmar kommun:

✓ Vid Erik Dahlbergs väg, närmast korsningen mot Sankta Gertruds gata. Galgbacken ligger nära Fredriksskans. Idag är det väg och bostadshus på platsen.

✓ På grönområdet mellan gatorna Nyhemsgatan, Svanebergsgatan och Johannesborgsgatan i Tegelviken mitt i villaområdet.

✓ I ett grönområde vid Ljungbyvägen, mellan Tomteby och Dörby utanför Smedby.

✓ Mellan Ljungbyholm och Vassmolösa, vid Karlskronavägen. Nu är det träd och hus vid den gamla galgbacken.

Här fanns galgbackar på Öland:

✓ Vid Gröndalsgatan mellan Torslunda, Arontorp, Kåtorp och Tjorsborg. Idag är det grönområde med träd.

✓ Två galgbackar var belägna precis bredvid varandra, mittemellan Hagby-Bläsinge och Ullevi Malm.

✓ Strax norr om Rösslösa och något väster om väg 136 fanns en galgbacke. I dag är det åkermark.

✓ I de södra delarna av Rosenborg fanns en galgbacke.

✓ Nära Lindbyvägen, precis bakom där Lindbytvätten idag ligger, fanns en galgbacke förr.

Här fanns en galgbacke i Nybro kommun:

✓ I norra delen av Nybro kommun, precis vid väg 125, vid Binnaretorp nordväst om Bäckebo fanns en galgbacke.

Här fanns galgbackar i Högsby kommun:

✓ Vid Kalmarvägen, väg 34 i Ruda låg en galgbacke.

✓ Sydost om Libbeböle och norr om Ekhult låg en galgbacke.

I Mönsterås kommun, Emmaboda kommun och Torsås kommun fanns det inga galgbackar, enligt kartan.

I Sverige finns totalt 542 registrerade platser som kan förknippas med offentliga avrättningar. Platserna, som förr var fasansfulla, är idag ofta delar av bostadsområden, rullstensåsar, parker eller motions- och friluftsområden. Några av galgbackarna har byggts bort med tiden, medan andra har lyfts fram genom minnesmärken och skyltar.

– Att det en gång förekommit offentliga avrättningar på dessa platser känner möjligen delar av den äldre generationen till för att den kan ha fått det berättat för sig i unga år, men de flesta av oss är antagligen helt ovetande om avrättningsplatsernas existens, säger Stefan Svanström, GIS-expert på SCB, på deras hemsida.

Om SCB:s statistik: Platser förknippade med avrättningar har hämtats från Riksantikvarieämbetets Fornsök som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige. I praktiken fanns det fler platser än de som är registrerade i dag, då de medeltida avrättningsplatserna ibland saknar en registrering.

Foto: Stina Oh
Foto: Stina Oh
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.