Bostadsrättspriserna i Kalmar län stiger tredje mest i landet

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Kalmar län stigit med 11,4 procent, vilket är tredje mest i landet.
Publicerad 13 juli 2020
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Det är nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som visar att bostadsrättspriserna i Kalmar län stigit med 11,4 procent.

Priserna på bostadsrätter har faktiskt minskat i de flesta länen och ligger på minussiffror. Det är bara i Blekinge, med 20,8 procent, samt Gotland, med 11,7 procent, där priserna på bostadsrätter har ökat mer än i Kalmar län.

– Vi bedömer att sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt. Många stannar i Sverige under semestern och får tid att både planera för sin egen bostadsförsäljning och gå på visningar. Att rörligheten på bostadsmarknaden nu ökar gör att fler får möjlighet att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Villapriserna har i sin tur stigit med 3,6 procent. Priset på fritidshus i Kalmar län har stigit med 8,4 procent det senaste året och i riket är motsvarande siffra 8,7 procent.

– För fritidshus är det verkligen säljarens marknad i sommar. Coronapandemin har gjort att många som tidigare planerat en försäljning har ändrat sina planer, vilket ger ett lågt utbud och ökad aktivitet i budgivningarna, säger Marcus Svanberg i pressmeddelandet.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kalmar län:

1. Köp och sälj vid samma tid.

Coronaviruset har under våren haft en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.