GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boverkets byggprognos: ”Minskar markant”

Idag, den 20 oktober, presenterar Boverket en reviderad byggprognos. Myndigheten menar att bostadsmarknaden snabbt försämrats under 2022 med anledning av kraftigt stigande räntor och energipriser, samt att hushållens köpkraft försvagats ordentligt.
– Vi bedömer att bostadsbyggandet minskar markant efter att ha nått en topp under 2021, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom och analytiker på Boverket, i ett pressmeddelande.
Publicerad 20 oktober 2022
Foto: Mostphotos

Prognosen är att det i år kommer att lämnas startbesked för påbörjande av 60 000 bostäder, varav 57 000 genom nybyggnad. Det är 14 procent färre än toppåret 2021 och nästa år väntas cirka 45 000 bostäder påbörjas, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med 2022.

– Antalet påbörjade bostadsrätter kan enligt prognosen nästan komma att halveras från 2021 till 2023 och in på 2024. Även byggandet av hyresrätter kan komma att minska betydligt, säger Hans-Åke Palmgren.

Dock menar man att nivån och takten på inbromsningen är svårbedömd, främst när det gäller år 2023. Man menar att byggtakten kan bli tydligt högre än Boverkets prognos i ett positivt scenario, men att det heller inte kan uteslutas att byggandet faller ner mot 35 000 påbörjade bostäder närmsta åren.

– På sikt ser vi möjligheter till en viss vändning uppåt av byggtakten. Ett förväntat starkare konjunkturläge 2024 med markant stigande realinkomster och något fallande byggpriser kan bidra till utvecklingen. En minskad osäkerhet kring boendeutgifternas utveckling, inte minst vad gäller energi, kan möjligen stärka bostadsmarknaden något redan på kort sikt säger Hans-Åke Palmgren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.