Brandskyddsföreningen uppmanar till försiktighet i sommar

Det väntas bli en varm sommar – och ökad risk för skogsbränder. Brandskyddsföreningen uppmanar redan nu människor att vara försiktiga vid hantering av eld i sommar.
Publicerad 23 maj 2023
Genrebild skogsbrand.
Genrebild skogsbrand.Foto: Mostphotos

I fjol ryckte räddningstjänsten ut till totalt 3042 skogsbränder, vilket var en betydlig ökning från 2021 då antalet var 1 767 stycken. Räddningstjänsten bedömer att att närmare 50 procent av skogsbränderna orsakades av den mänskliga faktorn.

Brandskyddsföreningen uppmanar människor att vara försiktiga i sommar i samband med utflykter i naturen, matlagning utomhus och grillning i parker.

– Många onödiga brandtillbud i skog och mark beror på oförsiktighet. En liten brand kan snabbt utvecklas till stor om den inte släcks snabbt. Här måste allmänheten bättre förstå riskerna och vad som orsakar bränder och anpassa sitt beteende därefter när man vistas i naturen, säger Jesper Boqvist, Verksamhetsområdeschef, Brandskyddsföreningen, i ett pressutskick, och fortsätter:

– Vi vet att många bränder uppstår till exempel efter att man grillat och här är engångsgrillar en vanlig bov i dramat. De kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan gräset lätt ta eld. Men en brand i skog och mark kan starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar, trasiga flaskor d.v.s. risken för brännglaseffekt, säger Jesper Boqvist.

Tips och råd från Brandskyddsföreningen:

• Kontrollera om det råder eldningsförbud i din kommun.

• Var extra försiktig när det blåser, tänk på gnistbildning.

• Om du ska elda, välj en säker plats såsom en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand. Fasta grillplatser kan vara tillåtna att använda även när det råder eldningsförbud råder, men ta alltid reda på vad som gäller just i din kommun.

• Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

• Ladda ner appen ”Brandrisk Ute”.

• Äger du skog - se över din skogsförsäkring.

• Ta gärna del av Brandskyddsföreningen Goda råd-blad ”Skydda hus i samband med gräs-, mark- och skogsbränder”.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.