Annons

Brandvarnardagen: Vakthavande befälet Jonas enkla tips för att förebygga eldsvåda

Idag är det Brandvarnardagen – en dag då alla uppmanas testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Vakthavande befäl Jonas Isaksson ger konkreta tips på vad man kan göra för att öka säkerheten hemma.
Publicerad 1 december 2021
Foto: Larm-Soderhamn/Katja Kircher/Mostphotos
Foto: Larm-Soderhamn/Katja Kircher/Mostphotos

Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder i Sverige och räddningstjänsten behöver rycka ut till drygt 6 000 av dessa. De vanligaste brandorsakerna är glömd spis och soteld i skorsten, och flest bränder uppstår i december och januari på grund av dessa orsaker. Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och vi testar dem alltför sällan.

– Man ska kontrollera brandvarnaren minst en gång om året, men gärna en gång i månaden. Sedan kan man tänka på att köpa långtidsbatterier som varar i tio år, säger Jonas Isaksson som är vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Kalmar.

Annons

Det finns en stark koppling mellan hur branden utvecklar sig och om man har en fungerande brandvarnare hemma. En del känner en falsk trygghet då man har brandvarnare, men det kan visa sig att man glömt byta batterier när olyckan är framme.

– Bra tips är att du ska ha minst en brandvarnare hemma, gärna fler, samt brandsläckare och brandfilt. Pulversläckare är effektivast. Filt och släckare rekommenderar jag även för en liten etta. Det handlar inte om några jättestora pengar i förhållande till vad du kan spara på att ha dem, säger Jonas Isaksson, och tillägger,

– Sedan vill jag påminna om det vanliga - lämna inga brinnande ljus utan uppsikt. Släck dem alltid när du går därifrån och var försiktig.

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips:

Placera brandvarnaren i taket, läs också alltid tillverkarens anvisningar om placering.

Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.

Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.

Placera brandvarnare i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så du hör om det larmar när du sover.

Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.

Se till att få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Se www.skyddadigmotbrand.se och registrera dig.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons