MUSTASCHKAMPEN

Calle Waller: ”Vi behöver hjälpa män att snacka”

Mycket har hänt inom området prostatacancer de senaste decennierna, men än finns det en hel del att förbättra. Det är där Mustaschkampen kommer in i bilden.
Publicerad 11 november 2020
Calle Waller är vårdpolitik talesperson vid Prostatacancerförbundet.
Calle Waller är vårdpolitik talesperson vid Prostatacancerförbundet.Foto: Pressfoto

Varje år arrangeras Mustaschkampen vars huvudsakliga syfte är att påverka och samla in pengar till Prostatacancerfonden. Senaste året har de kunnat dela ut över 10 miljoner kronor.

– Det är lite skakigare i år, för man vet inte hur coronaeffekterna blir. Men vi är ganska säkra på att vi kommer att dela ut minst lika mycket pengar som det senaste året, berättar Calle Waller.

Han är vårdpolitik talesperson vid Prostatacancerförbundet och har jobbat med frågor som rör prostatacancer i över tio år.

– Vi har mycket som är ogjort inom prostatacancervården i förhållande till vad man kan göra. För 25 år sedan var det hopplöst. Nu har det tillkommit nya möjligheter och kunskaper som vården tyvärr har svårt att plocka upp, och det är ett glapp mellan vad man kan och bör göra. Mitt jobb är att hålla ögonen på vården, utvecklingen och eftersläpningen, säger Calle Waller.

Prostatacancerförbundet, som ägs av de 27 föreningar som finns runt om i landet, har som roll att bevaka området nationellt samt stödja föreningarna. Föreningarnas roll är i sin tur att stödja medlemmar och bevaka det lokala och regionala. Det är förbundet tillsammans med föreningarna som driver Mustaschkampen.

– Vi vet att den allmänna kunskapen om prostatacancer har ökat kraftigt under de senare åren och vi är helt övertygade om att det till stor del beror på våra kampanjer. Vi upplever att läkare sällan går ut tufft mot politiker och andra som kan påverka, trots att många tycker att området är eftersatt, men den senaste tiden har vi börjat få med läkarna på banan. I vår broschyr har vi fått ett antal att träda fram. Tillsammans med läkarna kan vi verkligen spela roll, säger Calle Waller.

Mustaschkampen kämpar för att uppnå följande punkter,

  • Att öka allmänhetens kunskap om prostatacancer och mäns hälsa.
  • Att alla män som fyllt 50 år tar ett PSA-blodprov eftersom en tidig upptäckt av prostatacancer räddar liv.
  • Att samla in medel till Prostatacancerfonden för vidare forskning och utveckling om sjukdomen.

– När prostatacancer ger symtom har den ofta gått ganska långt. Vi slåss hårt för en av våra huvudfrågor – screening och tidig upptäckt. Nationell översyn, struktur och kvalitetssäkring av vården är även det viktiga huvudbudskap i Mustaschkampen, säger Calle Waller.

Han menar att fler män på så sätt skulle kunna få vård i tid.

– Problemet är att karlar hittills har varit karlar. Karlar tycker inte om när man har problem och tycker inte om att gå till doktorn. Därför dröjer många länge med att söka hjälp. Varje år upptäcker man över 2000 män som har en cancer som har gått för långt för att kunna botas. Därför driver vi hårt att man ska kontakta män och putta på dem. Hittills är det ofta kvinnor som puttar på männen och får dem att söka vård, berättar Calle Waller.

Förutom via Mustaschkampen försöker förbundet nå ut med viktig info genom tidningen Prostatanytt som kommer ut fyra gånger om året. Det är också ett sätt att lyfta ämnet ytterligare.

– Man behöver hjälpa män att snacka om sin hälsa och vara mer öppna. Det är inte skämmigt och det här tillhör livet. Vi försöker lyfta ämnet på ett lite kul sätt. I flera år har vi haft kvinnor som hjälpt oss med Mustaschkampen eftersom vi vet att kvinnor ofta har lite lättare att driva på. I den här kampanjen blev det genom kvinnor som rakar en lösmustasch, säger Calle Waller.

Mustaschkampens kampanj
Mustaschkampens kampanj

Visste du att..?

... det oftast inte uppkommer några symptom vid prostatacancer. För att ta reda på om man har prostatacancer behöver man i ett första steg kontakta sjukvården och ta ett PSA-prov.

... prostatan ligger dold till, vilket innebär att det inte går att undersöka själv genom att ”klämma och känna”, som man kan göra för att hitta tecken på exempelvis bröstcancer eller testikelcancer.

... viss prostatacancer är ärftligt. De som har två eller fler släktingar som haft prostatacancer rekommenderas ta ett PSA-prov när de är 45-50 år.

... man hade 241 nyupptäckta fall av prostatacancer i Kalmar Län under 2019.

... medelålder vid diagnos är 69,2 år.

... man har haft några enstaka patienter med prostatacancer som varit strax över 40 år i Kalmar, men aldrig någon under 40.

... det finns ingen godartad prostatacancer. Istället delas prostatapatienterna upp i lågrisk, mellanrisk och högrisk.

... förstorad prostata, som inte är cancer, är däremot godartad. Har man vattenkastningsbesvär (inkontinens) eller erektionsproblem har man med större sannolikhet godartat förstoring, alternativt prostatacancer i ett senare skede.

... problem som blod i urinen eller i sperman är sannolikt inte prostatacancer, men sjukvården bör kontaktas.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.