1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronaråden efterlevs inte – så är läget för Kalmar län nu

Länsstyrelsen följer smittspridningen i Kalmar län. Antalet nya fall minskar, men länsstyrelsen rapporterar bland annat om trängsel i butiker, företag i konkurs samt smittad servicepersonal.
Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Länsstyrelsen följer hur smittspridningen och coronapandemin påverkar Kalmar län, och gör uppdateringar av läget i länet. De har nu sammanfattat lägesbilden sedan vecka 30. I semestertider samlas ofta många personer på olika turistrelaterade platser i Kalmar län, vilket kan öka risken för smittspridning.

I Kalmar län har flera kommuner rapporterat in brister i efterlevnaden av rekommendationerna och råden. I den senaste avstämningen framgår att det främst är i butiker och gallerier som rekommendationerna inte efterlevs. Det förekommer även trängsel på en del busslinjer samt ett antal serveringsställen, framförallt på turistorterna.

De senaste två veckorna har antalet nya fall i länet minskat. Det har även antalet personer som behöver sjukhusvård och intensivvård. Men personer som arbetar inom service i turisttäta områden har smittats. Därför är det oerhört angeläget att personal inom besöksnäringen stannar hemma från jobbet om de känner minsta symptom. De bör också provta sig så snabbt som möjligt.

Generellt har omsättningen för länets företag minskat. Flera företag har gått i konkurs, permitterar, varslar eller säger upp personal. Verksamheter och evenemang kopplade till besöksnäringen påverkas fortsatt negativt på grund av restriktionerna.

Rekommendationen till allmänheten är att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du har sjukdomssymtom.

Vad som görs just nu i Kalmar län:
· Regionen har utökat kapaciteten för smittspårning i länet.
· Länsstyrelsen bedömer och rapporterar hur allmänheten följer de allmänna rekommendationerna och hur det påverkar smittspridningen.
· Kommunerna ansvarar för hela tillsynen av smittskydd på restauranger, barer och kaféer med befogenheter att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Länsstyrelsen stöttar kommunerna i detta arbete.
· Länsstyrelsen har tillsammans med kommunerna genomfört förebyggande åtgärder och har bland annat satt upp information på badstränder, campingplatser och torg för att påminna om att hålla avstånd.
· I vissa kommuner har ungdomar anställts för att påminna om att hålla avstånd. Ungdomarna vistas på platser där det förväntas vara trängsel och bär tröjor med information till allmänheten.
· På några kommuners webbsidor finns en E-tjänst för att anmäla trängsel eller andra problem med efterlevnaden.

Läs mer

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Kalmar

”Trygghetsvandringar” utökas i Kalmar

Kommunen och föreningarna vill se ett tryggare Kalmar. Nu utförs vuxenvandringar under hela sommarlovet.

Nyheter

Video: Här är måndagens coronanyheter

I videon kan du ta del av de senaste coronanyheterna från Sverige och världen.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.