Annons

Covid-19 är fortfarande samhällsfarlig sjukdom – först då kan den klassas ned

När upphör egentligen covid-19 att vara en samhällsfarlig sjukdom? Region Kalmar läns smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin reder ut vad som gäller.
Publicerad 11 februari 2022
Lisa Labbé Sandelin. Foton: Mostphotos/Agnes Aronsson
Lisa Labbé Sandelin. Foton: Mostphotos/Agnes Aronsson

För en vecka sedan meddelade statsminister Magdalena Andersson att Folkhälsomyndigheten skickar en hemställan till regeringen om att covid-19 ska upphöra att vara en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

– Covid-19 har i dag status allmänfarlig sjukdom och samhällsfarlig sjukdom, och i det allmänfarliga begreppet ingår det att den är smittspårningspliktigt, så den har full pott, förklarar Lisa Labbé Sandelin.

Annons

– För att kunna nedgradera en sjukdom, så krävs det en rätt avancerad apparat och i det här fallet krävs det faktiskt också en lagändring och den kommer ta tid. Därför beräknar Folkhälsomyndigheten att det tidigast kommer gå att klassa ner covid-19 i slutet av mars/början på april. Processen är komplicerad och tar tid, säger hon.

Smittspridningen av omikronvarianten är fortfarande hög, men i och med att så många har valt att vaccinera sig, i kombination med att omikron ger färre fall av allvarlig sjukdom, var det därför möjligt att avveckla de flesta åtgärderna mot covid-19 från och med 9 februari. Den allmänna provtagningen har börjat trappas ner och Covid-19 ska alltså upphöra att vara en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

När covid-19 klassas ned, kommer sjukdomen fortfarande vara anmälningspliktig då?

– Frågan om anmälningsplikt är inte riktigt bestämt än. Jag ser framför mig att den säkert kommer vara anmälningspliktig från laboratorierna, precis som influensan är, så att smittskyddet ser hur många fall som diagnostiseras. Beroende på hur provtagningsindikationen ser ut kommer det antagligen endast vara toppen på isberget som diagnostiseras, men så är det ju med många sjukdomar. Covid-19 blir som en av många sjukdomar som ligger under smittskyddslagen. Men processen är inte färdig än och besluten är inte klara, säger Lisa Labbé Sandelin.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons