Covid-19: En fjärdedel smittades i en annan region

Enligt en lägesbild från Länsstyrelsen Kalmar län finns det tydliga tecken på en ökad smittspridning. Det finns flera mindre lokala kluster av smittspridning, bland annat i skolmiljöer.
Publicerad 22 oktober 2020
Foto: Mostphotos

Smittspårningen har visat att smittan framförallt sprids i hemmiljöer, på arbetsplatser och vid sammankomster som fester och middagar.

Smittskyddsläkaren har tagit initiativ till ett informationsmöte riktat till skolledningarna i länet, efter att flera bekräftade fall i skolmiljöer har rapporterats.

Smittspårning sker kring samtliga bekräftade fall och just nu ser man en del mindre kluster i länet. En fjärdedel av alla diagnostiserade fall i länet bedöms vara smittade i en annan region.

De utmaningar som Länsstyrelsen Kalmar län anser att vi står inför är:

• Fortsätta motivera till uthållighet för att alla ska fortsätta följa rekommendationerna, trots informationströtthet.

• Vara väl förberedda på nytt smittläge och kunna växla upp verksamheter vid behov.

• Upprätthålla en säker miljö på äldreboenden efter att det nationella besöksförbudet släppts.

• Planering inför vaccinering av den vanliga säsongsinfluensan.

Det här är en lägesbild

Vid en samhällsstörning eller kris behövs en samlad bild av situationen, en så kallad lägesbild. Lägesbilden ger en överblick över vilka konsekvenser händelsen kan få för viktiga funktioner i samhället och vad alla ansvariga gör för att hantera situationen. Länsstyrelsen Kalmar län ansvarar för att sammanställa en samlad lägesbild för Kalmar län. Den är en summering av lägesbilder från kommuner, regionen och flera andra krisberedskapsaktörer i länet. Lägesbilden uppdateras löpande när situationen förändras.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.