GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Då kan Biostaden Kalmar öppna igen: ”Datumet flyttas runt”

Svenska Bio höll öppet till mitten av april i år innan de pausade den ordinarie verksamheten på grund av pandemin.
Publicerad 27 juni 2020 • Uppdaterad 1 juli 2020
Foto: Agnes Aronsson

Filmstaden stängde den 16 mars, och har meddelat att de nu successivt börjar återöppna sina biografer runt om i Sverige. Men Biostaden i Kalmar samt Sagabiografen tillhör istället Svenska Bio, och där går tänket just nu lite annorlunda.

– Jag lever och andas vår återöppning. Jag pysslar med det varje dag. Vi har egentligen aldrig stängt helt, för vi har haft en produkt som heter Bio On Demand där man hyr en egen salong. Det innebär att vi har förbrukat fler av våra filmer, så vi är beroende av att få nya filmer innan vi kan öppna, och det är något som filmbolagen bestämmer över, säger Peter Fornstam, VD och huvudägare av Svenska Bio.

Svenska Bio väntar alltså in startdatum från deras olika distributörer och hoppas på att filmer så som Mulan, Berts dagbok och Tenet snart kan börja visas. Biostaden Kalmar har skrivit på posters att de öppnar igen den 13 juli, men detta kan alltså ändras.

– Just nu beror det på omvärldens faktorer som inte har att göra med Sverige. De datumet flyttas runt beroende på hur världsläget ser ut. Vi har siktat in oss på att öppna som vanligt i juli, men vi har inte satt datumet för öppningen än. Så ser vår situation ut, säger Peter Fornstam.

När ni börjar öppna upp som vanligt igen, kommer ni då börja med vissa biografer i de större städerna, så som Filmstaden gör, eller öppnar Biostaden Kalmar samtidigt som de andra?

– I Kalmar kommer vi öppna Biostaden när vi öppnar vår övriga verksamhet. Vi har ju inte varit helt stängda och har därför en mindre maskin att dra igång än vad Filmstaden har, så då startar vi allt på en gång. Vår biograf Victoria i Stockholm har varit öppen hela tiden, förutom på midsommarafton. Vi är nog den bion i hela Europa som haft öppet mest under Corona.

Vad vidtar ni för åtgärder för att minska smittspridningen när ni väl öppnar igen i Kalmar?

– Vi följer alla råd från Folkhälsomyndigheten. När vi återupptar har vi infört dynamisk bokning. Om man köper biljetter skapas det automatiskt tomma platser vid sidan om ert sällskap, så det blir en till två fåtöljer till nästa sällskap. Hur lång är en arm? 50 till 60 cm, och det är ungefär vad en biofåtölj är. Vi vill att publiken ska vara trygg, säger Peter Fornstam.

På Svenska Bios 35 biografer runt om i Sverige har 2000 Bio On Demand-föreställningar hållits sedan alternativet drog igång.

Hur har efterfrågan på Bio On Demand varit i Kalmar?

– Nu har jag inte alla siffror i huvudet från varje biograf, men min tro är att det har gått ganska bra i Kalmar.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.