Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dagen efter FHM:s beslut – inga matcher för barn i Kalmar län

På onsdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man beslutat om att göra enstaka matcher och tävlingar utomhus möjliga för barn och unga födda 2002 eller senare. Dagen efter meddelar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att detta inte gäller Kalmar län i nuläget.
Foto: Mostphotos, Agnes Aronsson

Den 26 april gick smittskyddsläkaren ut med skärpta rekommendationer om att inte träffa någon annan än du bor med, utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen. Rekommendationen grundar sig i det allvarliga läget i Kalmar län med en mycket hög smittspridning och hög belastning på sjukvården. Med anledning av Folkhälsomyndighetens beslut på onsdagen väjer smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att förtydliga de regionala rekommendationerna för Kalmar län.

”Motion är viktigt för folkhälsan och träning för barn och unga är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Jämfört med träning innebär matcher och tävlingar en ökad risk för smittspridning eftersom barn från olika lag blandas. Samåkning till och från matcher eller tävlingen och möjligheter för föräldrar och funktionärer att samlas utför också risker för smittspridningen”, skriver smittskyddsläkaren i ett beslut angående regionala rekommendationer i Kalmar län.

Därför rekommenderar smittskyddsläkaren att:

•barn och unga födda 2002 eller senare att inte delta i matcher och tävlingar under den period som de regionala rekommendationerna gäller.

• föreningar som bedriver idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare att avstå från att ordna eller delta i matcher och tävlingar under samma period.

• kommuner och föreningar håller sina idrottsanläggningar öppna endast för träningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare.

I dagsläget gäller de regionala rekommendationerna till och med den 16 maj, men de kan komma att förlängas beroende på hur smittläget i länet ser ut.

”Under samma period är det viktigt att barns träning kan fortgå samtidigt som samåkning och samlingar runt aktiviteterna minimeras”, avslutar smittskyddsläkaren.

Läs mer