Annons

Dags att bekämpa lupinerna – och 13 andra invasiva arter att ha koll på

De flesta har nog koll på att den 6 juni är Sveriges nationaldag. Men vad många inte vet är att dagen även utnämnts till den Stora Lupinbekämpardagen.
Publicerad 8 juni 2022
Foto: Bluejava/Mostphotos

Dagen instiftades av föreningen Fältbiologerna för att uppmärksamma om att lupinen är en invasiv art, samt uppmana människor att ge sig ut och bekämpa växten på olika sätt.

Blomsterlupinen är en invasiv art som ursprungligen kommer från Nordamerika. Den har snabbt spridit sig i Sverige och tar därför upp växtplats från flera andra arter. Förutom detta binder lupinen kväve vilket gör jorden mer näringsrik. Detta leder till att flertalet blommor inte trivs och därmed försvinner.

Detta kan du göra för att bekämpa lupinen:

Nivå 0. Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1. Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.

Nivå 2. Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

Nivå 3. Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna du och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

Källa: Fältbiologerna

Annons

Har du inga lupiner där du bor? Det finns flera andra invasiva arter att hålla koll på. Några andra invasiva trädgårdsväxter är Kanadensiskt gullris, Vresros, Jättebalsamin, Jätteloka och Parkslide.

Det finns också invasiva arter i havet. Några av dessa är Signalkräfta, Kinesisk ullhandskrabba, Svartmunnat smörbult, Vitfingrad brackvattenskrabba, Solabborre, Sjögull, Vattenpest och Sydfyrling. För att bekämpa dessa rekommenderar Länsstyrelsen att göra rent båtar och fiskeredskap noggrant samt i vissa fall avliva djuren själv och rapportera in fyndet till rappen.nu.

Signalkräftan är en invasiv art som ursprungligen kommer från Nordamerika. Signalkräftan bär på kräftpesten som är dödlig för flodkräftan, vilket på många platser utrotat denna.
Signalkräftan är en invasiv art som ursprungligen kommer från Nordamerika. Signalkräftan bär på kräftpesten som är dödlig för flodkräftan, vilket på många platser utrotat denna.Foto: Mysak/Mostphotos

En rapport från Länsstyrelsen visar att kännedomen om invasiva arter ökar i landet. De senaste fem året har antalet människor som känner till begreppet ökat från 50 till 84 procent. Trots detta är det få som faktiskt rapporterar in att de sett en invasiv art.

– Dels för att vi myndig­heter ska få in tips om var arterna finns och dels för att folk inte ska råka sprida dessa arter av misstag, ­­säger Helén Wåhlstrand Persson, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons