Annons

Dags för Stora Biltvättarhelgen – så tvättar du bäst för miljön

Vår, sol och dags för biltvätt? I helgen är det Stora Biltvättarhelgen då många passar på att tvätta sina pärlor. Men se till att göra det på rätt sätt så inga skadliga ämnen hamnar i naturen.
Publicerad 19 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Den 22-23 april är det den årliga Stora Biltvättarhelgen. Helgen instiftades av Svenskt Vatten år 2014 för att uppmärksamma problematiken kring hemmatvättande och biltvättar på icke-godkända anläggningar.

40 procent av Kalmars bilägare tvättar regelbundet bilen på gatan, enligt en ny undersökning av miljöinitiativet Hållbar biltvätt. Detta leder till att stora mängder tungmetaller och olja hamnar i naturen. Varje år hamnar ungefär 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller i våra sjöar, hav och vattendrag till följd av biltvätt på gatan.

Annons

Det rör sig om tungmetaller som kadmium, bly, nickel, krom och zink. Många tror att detta kommer från tvättkemet men det mesta kommer från partiklar från väg, bromsbelägg, däck och bränslerester som bilen samlat på sig från körning.

För att förhindra de skadliga ämnena från att spridas i naturen rekommenderar Hållbar biltvätt att man väljer att gå till en godkänd tvättanläggning när man tvättar sin bil.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons