Annons

Därför firar vi alla hjärtans dag

I dag är det alla hjärtans dag. Vet du hur dagen uppkom?
Publicerad 14 februari 2022
Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Valentine's day, eller alla hjärtans dag som vi säger i Sverige, har sitt ursprung från det romerska helgonet Valentin/Valentinus, men honom vet man inte speciellt mycket om.

I England, Skottland och Frankrike har Alla hjärtans dag firats sedan medeltiden. Den rosaskimrande kopplingen till dagen sägs ha uppstått då man inspirerades av att fåglarna letade partner i mitten av februari. Ungdomarna började fundera på vem som skulle bli deras Valentin, när de skulle paras ihop två och två inför sommarens lekar och danser. Tanken var att hålla ihop med personen man parades ihop med under det kommande året. Efterhand blev det allt vanligare att ge varandra kärleksbrev, kort och små presenter på Valentindagen och konceptet spreds över världen.

Annons

I Sverige är alla hjärtans dag är en relativt ny tradition. I mitten av 1950-talet började Nordiska Kompaniet och svenska blomsterhandlare, med inspiration från USA, lansera Alla hjärtans dag, för att öka sin försäljning. Först 1985 blev det en officiell dag i den svenska kalendern.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons