Annons

De är länets bästa friluftskommuner

Emmaboda kommun har gjort störst framsteg i länet gällande rankingen Sveriges friluftskommun.
Publicerad 21 september 2022
Vandring skog
Vandring skogFoto: KENNERTH KULLMAN/MOSTPHOTOS

Naturvårdsverket bedömer årligen Sveriges kommuners arbete med friluftsliv. Sveriges friluftskommun är ett pris som delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver kommunen arbeta långsiktigt med friluftsfrågorna och där friluftslivet visas på ett sätt att kommuninvånare enkelt kan välja en aktivt friluftssysselsättning utomhus. Vinnaren kan stoltsera med titeln Sveriges friluftskommun samt ett bidrag på 50 000 kr att använda till sitt friluftslivsarbete.

Så utses Sveriges friluftskommun.

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen, som ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv, är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Sveriges friluftskommun har utsetts ut sedan 2010 och Årets förbättrare sedan 2014.

Källa: Naturvårdsverket

Annons

I år fick Trollhättan sola sig i glansen som Sveriges friluftskommun med 33,5 poäng och Älmhult som Årets förbättrare med 29,5 poäng.

I Kalmar län blev Mönsterås bästa kommun som hamnade på plats 29 i rankingen följt av Nybro och Kalmar på plats 46 respektive 60.

Emmaboda kommun blev Årets förbättrare i Kalmar län. De hamnade på plats 98, vilket är en förbättring med 67 platser jämfört med år 2021.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons