GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De får regionens kulturstipendier

Sex personer får dela på Region Kalmar läns kulturstipendier för 2020. Stipendierna utsågs på torsdagen av regionala utvecklingsnämnden.
Foto: Jerry Westergren/Mostphotos

Totalt rör det sig om 140 000 kronor som fördelas i två kategorier – arbetsstipendium och belöningsstipendium.

Ellen Ehk Åkesson, Ida ”Adée” Olsson, Lena Sjöberg och Karl Magnus Petersson får arbetsstipendium på vardera 25 000 kronor. Året belöningsstipendium på 40 000 kronor tilldelas Peter Lejon och Björn Boode, Emmaboda.

Ellen Ehk Åkesson, Nybro, är en etablerad konstnär som med sitt konstnärsarbete når långt utanför Kalmar läns gränser. Hon beviljas ett arbetsstipendium för sitt arbete med sin utställning i stora utställningshallen på Vida Museum, med invigning sommaren 2021.

Ida ”Adée” Olsson, Borgholm, är musikproducent, låtskrivare och artist som arbetar utan förlag eller skivbolag. Ett arbetsstipendium ger henne möjlighet att producera färdigt sitt tredje album.

Lena Sjöberg, Oskarshamn, är illustratör och författare och beviljas ett arbetsstipendium för arbetet med sin nya faktabok som ska ges ut på förlaget Opal under hösten 2021. Boken har arbetsnamnet Djuren som hjälper oss, och kommer handla om djur i människans omgivning och som på något sätt hjälper oss i vardagen.

Karl Magnus Petersson, Kalmar, är konstnär i grunden och som genom arbetsstipendiet kommer att utveckla och undersöka möjligheten att producera en scenkonstföreställning om Karna i Karnaberg.

Året belöningsstipendium på 40 000 kronor tilldelas Peter Lejon och Björn Boode, Emmaboda.

Motiveringen lyder: ”Peter och Björn belönas med ett stipendium för sitt idoga arbete och stora engagemang för att lyfta glaset, glaskonsten och att berätta historier om Glasriket, under stora delar av sina liv. Deras unika sätt att berätta och förmedla kunskap om glaset, glaskonsten och de olika glasbruken gör att de är uppskattade av publiken. På The Glass Factory har Peter Lejon och Björn Boode, inför publik, packat upp glasföremål ur arkivet och samtidigt berättat historien om det specifika glasföremålet. Regionala utvecklingsnämnden hoppas att belöningsstipendiet ses som en morot för att fortsätta arbetet med att lyfta okända och kända historier om glaset, glasbruken och Glasriket.”

Läs mer