De matchar ihop nya kompisar med varandra: ”Viktigare än någonsin”
Nya Kompisbyrån är en ideell organisation som har funnits sedan 2014. Det är en ihopslagning av två tidigare organisationer - Kompisbyrån och Invitationsdepartementet, och skedde i år i början av 2020.
– Nya kompisbyrån jobbar för att matcha nya och etablerade svenskar för nya, roliga och enkla möten. Vi jobbar på att skapa låga trösklar. Det ska inte vara betungande eller uppbindande att göra det här. Man tar ett första förutsättningslöst möte, säger Karin Magnusson, volontärsamordnare vid Nya kompisbyrån.
Deras ordinarie verksamhet riktar in sig på att matcha två personer för en middag hemma hos en av deltagarna eller för en fika på stan.
– Som vi alla vet så hände pandemin. I mars blev vi tvungna att snabbt anpassa oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Då utvecklade vi Digital kompis. På ett sätt blev vår verksamhet viktigare än någonsin. Behovet har inte minskat, utan snarare blev det så att fler människor hamnade i en situation där man kände sig ensam, säger Karin Magnusson.
Digital kompis innebär att Nya Kompisbyrån fortsätter ha sitt grundkoncept med matchning mellan nya och etablerade svenskar. Men istället för att ses på en fika ses deltagarna istället via en videochatt.
I den digitala matchningen tar Nya Kompisbyrån framförallt hänsyn till ålder, kön och region. När det var fysiska träffar var det ett större fokus på matchning genom en utförligare profil, där deltagarna fått beskriva sina intressen.
– Vi har än så länge matchat 18 Kalmarbor digitalt, men vi vill gärna se många fler. Speciellt vill vi se fler etablerade Kalmarbor som vill registrera sig.
Karin Magnusson uppskattar att mellan 60 till 70 procent fortsätter ha kontakt med sin matchade kompis. Det ger större möjligheter att ses framöver om man bor i samma region.
Totalt har de matchat över 1700 digitalkompisar sedan slutet på mars. Totalt sett har Nya Kompisbyrån matchat 38 000 personer.
– Det får stora effekter att de som är utrikesfödda känner sig mer inkluderade i Sverige och mer välkomnade. De får en chans att öva på språket. Många har uppgett att de får ett utökat självförtroende av mötena. Både nya och etablerade svenskar beskriver att man har läst sig något om en annan kultur. Det har många positiva effekter.
Vilka åldrar riktar ni er mot?
– Alla över 18 år. Vuxna människor i alla åldrar är lika välkomna. Det har inget med ålder att göra. Det är den enda begränsningen, att man behöver ha tillgång till en smartphone, dator eller ipad som har något av de programmen som tillåter videochatt.