GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De varnar folk från att köpa utomlandsresor

Det råder ett rejält sug efter resor hos svenskarna och många har redan planerat sommarsemestern utomlands. Nu vill försäkringsbolaget varna svenskarna från att köpa utomlandsresor.
Foto: Mostphotos

I en ny nationell representativ undersökning som försäkringsbolaget If gjort svarar 22 procent att de planerar att resa utomlands under årets sommarsemester. Motsvarande siffra förra året var 7 procent. Försäkringsbolaget vill dock höja ett varningens finger till de som planerar sin resa.

– Många förväntar sig att bli fullständigt vaccinerade i början av semestern och anser därför att det är oproblematiskt att köpa resor utomlands nu. Det kan leda till ett ekonomiskt bakslag för våra kunder, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.

– Utrikesdepartementets (UD) reseråd gäller fortfarande och det finns fortsatt avrådan till flertalet länder. Om du köper en resa nu och det fortfarande gäller vid avresan riskerar du att inte ha en giltig försäkring om du reser. Och du kommer inte att ersättas för eventuella avbokningskostnader. Du riskerar att stå kvar med kostnaden för en resa du aldrig får åka på, säger Jenny.

Viktigt att tänka på om du vill resa:

• Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt.
• Du som planerar att resa har ett eget ansvar att förbereda dig noga, hålla dig uppdaterad hela tiden och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig.
• I vissa länder testas resenärer och du kan behöva sitta i karantän. Det är inte heller självklart att turister tas emot i sjukvården.
• UD har även meddelat att de eller svenska utlandsmyndigheter inte kommer att hjälpa till med hemtransport till Sverige om du inte kan ta dig hem som planerat.
• Svenska resenärer ska i första hand använda EU-kortet vid sjukdom eller olycksfall inom Europa.
• Om man vill avboka en redan köpt resa kontaktar man sin researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter man har att avboka eller omboka en resa.