Den dagen ska barnen gå påskkärring – traditionens historia

Snart samlas många barn för att utklädda och med kvast i hand ge sig ut i kvarteret för att ge bort påskkort och samla godis. Men varför började vi klä ut oss till påskkärringar från början?
Publicerad 5 april 2023
Barn utklätt till påskkärring.
Barn utklätt till påskkärring.Foto: Mostphotos

När går man påskkärring 2023?

Skärtorsdagen är den vanligaste dagen att gå påskkärring, eftersom det sägs att det var då som häxorna flög till Blåkulla. Men det skiljer sig från olika platser i landet och på vissa ställen går man istället på påskafton.

Varför klär vi ut oss till påskkärringar?

Traditionen med påskkärringar sträcker sig tillbaka till häxprocesserna på 1600-talet då man enligt folktro trodde att djävulen bjöd in häxorna till fest på skärtorsdagen. Exakt när traditionen att klä ut sig till påskkärring uppstod vet man inte med säkerhet. De tidigaste dokumentationerna om utklädda påskkärringar kommer från början av 1800-talet, men troligtvis uppstod det tidigare än så.

Vad gör påskkärringarna på Blåkulla?

I sägnerna flyger häxorna på kvastar till Blåkulla för att träffa djävulen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.