Annons

Den mänskliga faktorn ligger bakom flest bränder i naturen – så ser det ut i länet

När räddningstjänsten rapporterade in sin statistik gällande skogsbrandsinsatser till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visade det sig att 1770 sådana insatser genomförts i Sverige under 2021. Den vanligaste orsaken till bränderna var det mänskliga beteendet.
Publicerad 12 juni 2022 • Uppdaterad 13 juni 2022
Foto: Pavel Koubek

I Kalmar län ryckte räddningstjänsten ut på 70 insatser till skogsbränder under 2021. Siffran har dock sjunkit sedan 2020, då den låg på hela 125 skogsbrandsinsatser i länet. Siffrorna för Kalmar län är bland de högsta i landet, bortsett från länen med storstadsregioner. Närmare 50 procent av skogsbränderna 2021 startade enligt räddningstjänstens bedömning på grund av oss människor.

Enligt Leif Sandahl på MSB:s enhet för naturolyckor och beslutsstödsystem kan bränder uppstå för att man exempelvis inte släckt en eld ordentligt efter sig, eller att man eldat på en plats nära torr vegetation.

Annons

– För att minska risken för att starta en brand är det viktigt att hålla koll på brandrisken och välja en säker plats att elda på. Det är också viktigt ta reda på om det råder eldningsförbud. Du kan ta hjälp av appen Brandrisk ute för att ta reda på det och det brukar också finnas mer information om eldningsförbud och var eldning är tillåten på respektive kommun och länsstyrelses webbplats, säger Leif Sandahl i ett pressmeddelande.

Statistiken bygger på räddningstjänstens insatser till bränder och brandtillbud i skogsmark eller annan trädbevuxen mark som inträffat under 2021.

Andra tips för att minska risken att starta en brand:

– Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.

– Om du tänkt elda, välj då en säker plats – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand. (Fasta grillplatser kan vara tillåtna att elda vid när eldningsförbud råder, men ta alltid reda på vad som gäller i din kommun).

– Elda inte om det blåser mycket.

– Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons